125 ezer dollár egy jegy a 2024-es járatra

 

Hol vannak már azok az idők, amikor egy-egy eldugott egzotikus szigetre jártak a gazdagok nyaralni. Ma már Dubai sem az, mint régen… Itt van az új őrület az űrballonozás. A tesztüzem jól sikerült, jöhet a 2024-es premier, amelyre a beugró potom 125 ezer dollár.

A londoni központú PriestmanGoode nevű dizájncég a Space Perspective nevű vállalattal egy olyan projekten dolgozik, melynek keretében a közeljövőben rengeteg embert juttathatnának az űrbe. Ehhez azonban rakétákra nem lesz szükség: egy erős, a nagy nyomáskülönbségnek ellenálló ballonra és kapszulára bízzák a feladatot, melyben egyszerre nyolc utas és egy pilóta juthat el a világűr peremére.

A hatórás út során a ballon 30 480 méteres magasságba emelkedik, ahol két órán át csodálhatnák a gazdag utasok a kilátást, melyet akár azonnal meg is oszthatnak az interneten. A kapszula az út végén a tengerbe érkezik, ahonnan egy hajó szedi össze a világűr határát megjárt felszerelést és az embereket.

Úgy tűnik, a projekt tényleg révbe ér, ugyanis bejelentették, hogy már jegyeket lehet venni az első, 2024-es járatukra, potom 125 ezer dollárért (36,6 millió forintért).

Az út egyik legfontosabb eleme a ballon, mely egy focipályányi nagyságú felfújt állapotában. Ennek anyaga egy polietilén alapú műanyag, azaz kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy hatalmas, erős szemeteszsákot kötnek a kapszulára, és az emeli magasba az embereket. A héliummal töltött ballon már bizonyította tudását, és világrekordot is felállított, amikor 48,5 kilométeres magasságba emelt már 750 kilónyi tömeget.

A közelmúltban sikeresen tesztelt, így nincs akadálya annak, hogy az első bátor, egyben gazdag űrturisták beszerezzék jegyeiket. Még időben szólunk, nehogy lemaradjon e páratlan élményről bárki is.

Cash/fotó: space.com