Amidőn elérkezünk a félévhez, s megtapasztaltuk a nyári napforduló hajnalán a felkelő napot aranyló pompájában,  hát ez azért felemelő, még ha nem is jutottunk el valamely tengerpartra ehhez az élményhez…

 

 

Azért sokat ad a léleknek a kert virágzó szépségének látványa, akár a hajnali locsolás során is. Ilyenkor megfordulnak fejemben magvas és kevésbé magvas gondolatok, amelyek néha megvalósulnak.

És most is így lett, gondolat követője a tett. Madarat lehetett velem fogatni, s fogtam is. Kacsa lett a madár, ami átlényegült tányérunkon táplálékká.

Nos, amit elkövettem és javaslok, az pedig:

 mogyoró olajon rozéra sült kacsamell szeletek, baconba tekert pirított kápia paprikával , pirított gombával és zöldséges aszpik koronggal. Mellé még mézen pirított fahéjas körtével, szarvasgomba olajjal csepegtetve.

Kacsamell

A kacsamellet sóztam és zöldfűszerekkel ilettem, s így sütöttem minden oldalát néhány percig, majdan 15 percre sütőbe dugtam, közepes hőfokon. Ezután pihentettem, s addig készült hozzá  a sültpaprika és gomba. A pirított paprikaszeleteket betekertem baconba, s így kapott még egy gyors sütést. Ekkor már gyorsulnom kellett, a körte cikkeket két kanál mézen pirítottam, miközben hintettem reá némi fahéjat is, s egy kevés rozé bor segítette meg a mézes szaft állagát.

A paprikát pirítottam, majd baconbe csavartam

Itt jegyezném meg, hogy az előmunkálatok során már zselésítettem a párolt zöldséges aszpikot, amit ekkor már csak egy kiszúróval alakítottam korong formára.

Kacsamell, tálalva

 

Következett a tálalás, a kacsamellet éles késsel szeleteltem, tányérra helyeztem, s rá a gombát. Mellé egy szelet baconos paprikát, majd egy körtét szaftjával, amire csepegtettem a szarvasgomba olajból.

A végén beillesztettem az aszpikos korongot is, majd mindezt 5 puttonyos tokaji aszúval kínáltam, mely származott Hollókői Mihály  tállyai  pincéjéből.

Kacsacomb, tálalva

A továbbiakban kissé módosított “B” menü következett, itt fűszeres kacsacombok pirultak szőlőmag olajon, rozé borral, majd ők is a tányéron végezték, szintén zöldséges aszpikkal és mézes körtével. Érdemes eljátszani ezzel a fogással, mert igen kiváló ízeket kóstolhatunk.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István City ex22, a fakanalas