Hazafelé viszont védettségi igazolványt kérnek

 

Június 17-től Magyarország az EU-s zöld listára került a koronavírus-fertőzöttségi adatok alapján, így a horvát előírások értelmében Magyarországról szabadon, korlátozás nélkül be lehet utazni Horvátországba.

Oltás és negatív teszt nélkül is beléphetnek a magyar állampolgárok Horvátországba, és karanténkötelezettségük sincs, így lényegében úgy lehet utazni déli szomszédunkhoz, mint a járvány előtt.

10 napos karanténnal számolhatnak a hazatéréskor azok a magyarok, akik védettségi igazolvány nélkül nyaralnak Horvátországban. Mert bár a horvát hatóságok korlátozás nélkül beengedik az országba a magyarokat, visszafelé azonban be kell mutatni a védettségi igazolványokat a magyar határőröknek.

Az a kormányrendelet ugyanis, ami ezt előírja, továbbra is érvényes, azaz azok jöhetnek haza korlátozás nélkül, akik be tudják mutatni a védettségüket igazoló kártyát vagy applikációt. A koronavírus sajtóközpont azt közölte, hogy nincs karanténkötelezettség sem a felnőttnek sem a kiskorúnak, ha van igazolványa. Arra a kérdésre nincs válasz, hogy a gyerekeknek is kötelező-e a karantén, ha szüleinek nincs igazolása és emiatt nekik be kell vonulniuk.

Cash/fotó:utazom.com