Cél a biztonságos önvezetés elősegítése

 

A Woven Alpha, az Isuzu és a Hino a jövőben együttműködik az úgynevezett automatizált térképezési platform (AMP) közös fejlesztése, népszerűsítése és használata területén. Az együttműködés célja a vezetéstámogató rendszerek és az ezekre épülő biztonságos önvezetés pontosabb működésének elősegítése – olvasható a kiadott tájékoztatóban.

A Toyota leányvállalataként működő Wowen Alpha, az Isuzu és a Hino megállapodást kötött a Wowen Alpha által kifejlesztett Automated Mapping Platform (AMP: automatizált térképezési platform) közös fejlesztési és hasznosítási lehetőségeinek kutatásáról. Az AMP úgynevezett „tömeges együttműködéssel” fejlesztett szoftver, amely nagyfelbontású (HD) térképek kidolgozása és népszerűsítésére jött létre. Ezek a térképek kulcsfontosságúak az önvezetés és az autonóm járművek közlekedésének biztonságossá tételéhez.

Az AMP nagypontosságú térképei flottainformációk alapján készülnek, fejlett műholdas képalkotási technikákkal. A térképek több, nagy adatsűrűségű rétegből épülnek fel, az adatállományok olyan információkat tartalmaznak, mint például az útjelzések, a közlekedési lámpák, a sávok, az út ívei, és a domborzati viszonyok. Ezek alapján egy-egy útszakasz minden fontos paramétere pontosan megadható, meghatározható és folyamatosan frissíthető is.

A Woven Alpha fejlesztőinek szándéka szerint az AMP hamarosan a világ legpontosabb úthálózati térképévé fejlődik, pontossága elegendő lesz ahhoz, hogy segítse az önvezető járművek biztonságos közlekedését. Az automatizált fuvarozás fejlesztésének fontos lépéseként az Isuzu és a Hino megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy könnyű haszonjárműveik fejlett vezetőasszisztens rendszereiben az AMP térképeit használja.

A kezdeményezés célja a biztonságos önvezetés és a vezetői asszisztensrendszerek népszerűsítése a Toyota, a Hino és az Isuzu által létrehozott Commercial Japan Partnership Technologies Corporation révén, amely kifejezetten a hálózatba kapcsolt, autonóm, megosztott és elektrifikált közlekedési módok fejlesztésre alakult – derül ki a közleményből.

Forrás: toyotanews.eu