Pályát módosít a Boeing 747-es

 

 

Teljesen logikus, miközben a klímaváltozás miatt a földkerekség egyre nagyobb erdő és bozóttüzeiről szólnak a híradások, akkor a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépét kell áruszállítóvá átalakítani. Úgy tűnik az USA-ban még kevés a lángokkal borított terület.

Az amerikai National Airlines légitársaság vásárolta meg a világ legnagyobb tűzoltó-repülőgépét, a Boeing 747-400-ast visszaalakítják átlagos cargo-géppé.

A Cargo Facts légiáru-szállítással foglalkozó oldal információi szerint az Orlando-Sanford központú National Airlines szerezte meg a különleges célra átalakított, N744ST lajstromjelű repülőgépet. A tűzoltó Boeing számos erdő és bozóttűz eloltásában vett részt.

Olyan területekre is oltóanyagot tudott juttatni, ahová a földi erők, egységei a terep és növényzeti viszonyok között eljutni sem tudott. Egyetlen feltöltéssel 19 200 gallon, megközelítőleg 73 ezer liter, 730 hektoliter vizet, oltóanyagot volt képes a katasztrófa sújtotta területre eljuttat, teríteni.

Az áru- és utasszállító charterjáratokkal is foglalkozó amerikai légitársaság azonban nem kívánja tűzoltásra használni, így az egyedi kialakítású tűzoltórendszert kiszerelik a repülőgépből, visszaalakítva a Boeing 747-400-ast közönséges cargo-változattá.

Az eladásra azt követően került sor, hogy a gépet üzemeltető Global Supertanker tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a cég működését április végi hatállyal megszüntetik.

 

Nem ez az első eset, hogy gazdát cserél a különleges repülőgép, illetve a dobórendszer tulajdonjoga: az első, valóban forgalomba állt tűzoltó 747-est még az amerikai Evergreen International mutatta be 2009-ben, egy korai, 100-as sorozatú példány átalakításával. A vállalat csődje után vette meg a rendszert és minden hozzá kapcsolódó jogot a Global Supertanker, majd szerelte be egy modernebb és nagyobb teljesítményű 747-400-asba.

k.z.t./fotó:flightaware.com