A chiphiány nem csak a Daimlernél gond

 

Két gyárában rövidített műszakokkal optimalizálja erő- és alkatrészforrásait a Daimler. A kecskeméti Mercedes üzemben is csökkentett termelésre kellett átállni és egy friss hír: a győri Audi gyártósor is kényszerpihenőre vált a jövő héttől – tudta meg a Telex.hu.

Alkatrészhiány miatt a jövő héttől leáll a termelés az Audi magyarországi gyáraiban is, írta meg a Telex. A portál értesülése aztán megerősítést nyert az Audi Hungaria Zrt. jóvoltából.

A cég kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a félvezetőket tartalmazó alkatrészek hiánya miatt a jövő héten a vállalat járműgyárának legtöbb gyáregysége nem fog termelni. A gyárban dolgozó munkavállalók jövő hétfőtől „a gördülő munkaidőkeret terhére mentesülnek munkavégzési kötelezettségük alól”. Az Audi Hungaria Zrt. egyelőre nem közölte, hogy várhatóan mikor indul újra a termelés.

A Telex úgy értesült, a vállalat a magyarországi dolgozókat arról tájékoztatta, hogy Malajzia koronavírus miatt elrendelt teljes lezárása után lépett fel alkatrészhiány, és amíg nem sikerül rendezni a helyzetet, addig a Volkswagen-konszern legtöbb termelő telephelyét érinti a probléma.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a kedvezőtlen helyzetre reagálva a félvezető chipeket gyártó Infineon bejelentette, hogy a nyár végén új üzemet létesít az ausztriai Villachban. A német vállalat információi szerint itt évente annyi chipet tudnak majd előállítani, mely 25 millió elektromos jármű ellátására elegendő lesz. A villachi 1,6 milliárd eurós beruházás mellett az Infineon a németországi Drezdában is komoly fejlesztésekbe kezd.

A piaci elemzők előrejelzései szerint a chiphiány akár 2021 második negyedévének végéig is eltarthat. A mostani helyzetben hatalmas kiesést jelentene az autógyártók számára, ha az alkatrészhiány miatt fel kellene függeszteniük a termelést. Az Infineon ausztriai beruházása mindenesetre enyhíthet a gondokon.

A prognózis helyesnek bizonyult, a chiphiány érezteti hatását az európai autógyártóknál, így idehaza is.

Cash/fotó: audi.hu