Visszavonták a kétmilliós nyomravezetői díjat

 

A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy férfit a budapesti rendőrök. Emellett videóinterjú is készült a nyomozás vezetőivel – írja a police.hu.

Többezer liter olajszennyeződés került 2020. december elején Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) külön nyomozócsoport alakult, Budapest rendőrfőkapitánya pedig kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

A BRFK Nyomozó Főosztálya 2021. június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik. Budapest rendőrfőkapitánya a nyomravezetői díjat visszavonta.

Az ügy részleteiről a videóinterjúban számol be dr. Dócs András r. ezredes, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője, és Bukovics Péter r. alezredes, a BRFK Vagyonvédelmi Osztály vezetője.

A Büntető Törvénykönyv 241. § (1) Aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon

  1. a) veszélyezteti,
  2. b) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota csak beavatkozással állítható helyre,
  3. c) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre,

bűntett miatt

az a) pontban meghatározott esetben három évig,

 a b) pontban meghatározott esetben egy évtől öt évig,

a c) pontban meghatározott esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A vizsgálat még tart. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az olajszennyezést pontosan ki vagy kik követték el, mintahogyan az sem ismeretes, hány alkalommal és milyen módszerrel történt a mérgező anyagok vízbe engedése – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu