14 879 tisztán elektromos autó fut útjainkon

 

Több mint 32 ezer zöldrendszámú gépjármű rója a hazai utakat, ezek közel fele tisztán elektromos hajtású, a fennmaradók kétharmada hibrid, a maradék plug-in hibrid – derül ki a legutóbb közzé tett hivatalos adatokból.

A Belügyminisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint, már tavaly augusztusban 10 ezer fölé emelkedett Magyarországon a tisztán elektromos autók száma. Jelenlegi, május 31-ei, adatok alapján 32 053 darab zöld rendszámot adtak ki, ebből ismét a legtöbb a tisztán elektromos modell. Egészen pontosan 14 879 darab 5E kategóriába tartozó, tisztán elektromos modell rója Magyarország útjait.

Magyarországon a több mint harminckétezer zöld rendszámos autóból a legtöbb tisztán elektromos (14 879), ezt követik a hatótáv-növelt elektromos változtatok (10 410) és a tölthető hibridek (6 763).

2021 májusában 468 darab tisztán elektromos autót helyeztek üzembe, míg a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos gépkocsiból (5N) és a külső töltésű hibrid elektromos plug-in autóból (5P) mindössze 380 és 189 darab talált gazdára.

A java pedig még csak most kezdődik, hisz hétfőn, június 14-én indul a legújabb állami támogatási pályázat elektromos autókra. A legfontosabb kitétel, hogy a vásárlási szándék nem elegendő a pályázat benyújtásához. Meg is kell rendelni az elektromos autót a kereskedőnél! Vagyis, a kereskedőnél is érvényes rendeléssel kell rendelkezni és csak ezt követően adható be a pályázat – írja az e-cars.hu.

A május tovább kedvezett a főváros és vidék közötti különbségek mérséklődésének is: mindez azt jelenti, hogy a fővárosban 14 099, míg vidéken 17 954 zöld rendszámos autó található – derül ki a statisztikából.

Cash/fotó: e-cars.hu