Saját elektromos autót gyártanak

 

 Oroszországban nem mutatkozik igény az elektromos meghajtásra. Hivatalosan 2019-ben csupán 353 darab, míg 2020-ban 687 darab elektromos autót adtak el. Ez ma még ki sem mutatható részesedés az orosz új autós eladásokban. Az adatok vélhetően a töltőtelepítéseket sem igazán ösztönözték.

Az orosz kormányzat 777 milliárd orosz rubel, vagyis 10,5 milliárd dollár elköltését tervezi 2030-ra. Az összegből elsősorban köztéri töltőket telepítenének országszerte, de jutna ebből a pénzből saját elektromos autó fejlesztésre és gyártástámogatásra is. Az üzemanyagcellás, hidrogén-alapú hajtásláncok is a döntéshozók látóterébe kerültek. Az orosz környezetvédelmi minisztérium által indított program – a tervek szerint – olyan jellegű ösztönzést jelent majd, aminek végén 2030-ra közel 1,5 millió elektromos autó jelenik meg az orosz utakon, szintén a program költségkeretéből megvalósított 20 000 közeli elektromos autó töltővel megtámogatva.

„A vezető autógyártók világszerte és Oroszországban egyaránt új elektromos jármű gyártósorokat jelentenek be. Közülük sokan 2030-ig abbahagyják a belső égésű motorral gyártott autók gyártását is. A következő 20-30 évben szinte mindenhol átállnak majd az elektromos meghajtású járművekre.”

 

Ezt Ruslan Edelgeriev környezetvédelmi miniszter mondta. A törekvés és a pénz tehát már megvan arra, hogy az orosz piac is csatlakozhasson a világszerte megindult elektromobilitási átalakuláshoz. Oroszországban egyébként a ma még szinte nem is létező személyautós piac mellett viszont egyre erősebben van jelen az elektromos buszok gyártása. Az oroszok tavaly októberben üzemelték be az 500. elektromos buszt Moszkva területén. Ezek a buszok már közel 40 útvonalon szállítják az utasokat, segítségükre pedig városszerte 100 töltőállomás áll rendelkezésre. Ezzel pedig Moszkva már tavaly olyan városokat utasított maga mögé, mint London (300 db), Párizs (259 darab), Berlin (200 db) és Amszterdam (164 db) – olvasható az e-cars.hu oldalán.

Az eddigi buszok szállítója a Kamaz, ami sokaknak meglepő lehet, de bizony az orosz márka már egy ideje gyárt elektromos buszokat is. Az 500. elektromos busz is egy Kamaz termék lett, pontosabban egy Kamaz 6282, amiben egy lítium és titán-alapú akkupakk biztosítja az energiát. Ez a különleges összetételű akkumulátor arról a tulajdonságáról ismert, hogy percek alatt is jelentős energiamennyiséget képes magába fogadni.

Kiválóan tud sokféle hőmérsékleti viszonyban üzemelni, ám az energiasűrűsége alacsony, így egy ilyen busz hatótávja városi körülmények között is nagyjából 70 km, ám az akkupakk percek alatt teletölthető. Ez nagyjából 6-12 percet jelent, amit az utcákra telepített, pantográffal elérhető villámtöltőkön időzve tud összeszedegetni az állásidők alatt. A Kamaznak egy dedikált e-busz gyára is működik már 2019 óta, Moszkva mellett – derül ki a tudósításból.

Cash/fotó: Google