Fejenként húszezerért elnézővé váltak

 

Parkolási ügyben elkövetett vesztegetés miatt emelt vádat három ember ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-t.

Keresztes Imre azt írta: 2019 januárjában két vádlott együtt látott el szolgálatot egy kerületi önkormányzat közterület-felügyeletének alkalmazottjaként, egyikük közterület-felügyelő beosztású közszolgálati tisztviselőként hivatalos személynek minősült, a fiatalabb pedig segédfelügyelő volt.

A vádirat lényege szerint a vádlottak egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen engedély nélkül parkoló személyautóra kerékbilincset raktak fel, majd a szélvédőre egy tájékoztatót, a leszerelési díj befizetésére szolgáló postai csekket és egy szabálysértési feljelentésről szóló értesítést helyeztek el.

Az autó tulajdonosa befizette a csekket, majd erről értesítette a diszpécserközpontot és kérte a kerékbilincs levételét, amit a helyszínre visszaérkező vádlottak meg is tettek. Egyikük közölte a férfival, hogy feljelentést tesznek ellene és százezer forintos bírságra számíthat, majd hozzátette, hogy ez „megbeszélhető és elintézhető” másképpen is.

Ezután megállapodtak abban, hogy a férfi fejenként húszezer forintot ad a hatósági személyeknek azért, hogy eltekintsenek a mozgáskorlátozott helyen engedély nélkül tartózkodás szabályszegés miatti feljelentéstől. A megbeszélt összeget azonban a férfi a helyszínen nem tudta átadni, ezért megállapodtak abban, hogy ezt később pótolja. Erre azonban nem került sor, mert a férfi tájékoztatta a történtekről a családját és feljelentést tettek az ügyben.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a három férfi – köztük az autós – ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Forrás: MTI