Drónflotta is segíti a munkát

 

Idén nyáron fullos lesz a Balaton. A pandémia miatti bezártság, a korlátozott külföldre utazási lehetőségek és a külhoni bizonytalanság kedvezni fog a magyar tenger látogatottságának. A vízimentők is felkészültek, hogy a nyaralók biztonságosan pihenhessenek, sportolhassanak.

Már az összes hajó bevetésre kész állapotban várja fedélzetére a szolgálati feladatokat ellátókat. A műszaki csapat emellett a vízimentők szállásait is beüzemelte, de az ő feladatuk az úgynevezett Mentőöv táblák kihelyezése is a strandokon. (Ezek a táblák láthatók majd a vízben egyes strandokon, a biztonságos fürdőzéshez és segélyhíváshoz szükséges információkat tartalmazzák.)

A strandok üzemeltetői kötelesek átvizsgálni a kijelölt fürdőterületet, erre sokan a víz alatti keresővel (szonárral), búvártudással és medervizsgálati tapasztalattal rendelkező vízimentőket kérik fel. Gyakran a partmenti, vöröses színű kövekből sodródik beljebb egy-egy darab, ami rendkívül balesetveszélyes, de a beszakadt horgászszerelékbe is nagyon kellemetlen lenne belelépni. A meder sekélyebb szakaszait láncsorral tüzetesen átvizsgáló munkatársaik találtak már lépcsősort is a parttól távolabb úgy, hogy nem látszott ki a vízből.

Vízimentők is időről-időre készülnek: függetlenül attól, hogy mikor szerezték meg képesítésüket, minden évben részt kell venniük egy szintfelmérőn, ahol ellenőrzik, még mindig elég jól úsznak-e és tudják-e a mentési gyakorlatokat. A szintfelmérő egyben gyakorlás is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülten érkezzenek meg a partra.

Közben folyamatosan képzik új vízimentőket is: egész nyárra is kaphat munkát az, aki sikeresen vizsgázik és velük szeretne dolgozni, és akár a vizsga másnapján beállhat szolgálni egy tapasztalt kolléga mellé.

Szárazföldi egységek a turistaszezonban két autóval segítik az Országos Mentőszolgálat munkáját. Június utolsó hétvégéjétől szeptember első vasárnapjáig szolgál esetszintű mentő- és mentőtiszti autó. Előbbi idén Balatonfenyvesről, utóbbi Ábrahámhegyről vesz részt az itt élők és idelátogatók ellátásában.

Különleges technikai eszközök is segítik a munkát. Hadrendbe állt a drónflotta, amelyben felderítő repülő éppúgy megtalálható, mint mentő vagy éppen orvosi eszközt szállítani tudó.

A balatoni vízimentők készen állnak a szezonra, a többi az időjáráson múlik.

 

k.z.t./fotó: vízimentők