Nem áll távol tőlem az ázsiai konyha, mivel már 47 évvel ezelőtti mongóliai utam során belebotlottam a mongol, kínai, orosz konyhába.

Később nálunk is nyíltak már ázsiai vendéglők, ezeket is szívesen látogatom. Most, hogy végre ismét kinyitott a világ, találtam egy nemrég nyílt vietnami bisztrót, s ki is próbáltam egy klasszikus vietnami levest, ami a pho /ejtsd: fő/

 

A Pho levest nem én főztem, de finom volt

Dang Moui Pho az étel neve, hatalmas adag a nagyobb méret, igazi egytál étel. Itt az alaplében az üvegtésztán kívül volt sült sertés hús, főtt marha, garnéla, fürjtojás, rákbatyu. Ízesitettem babcsirával, csili paprikával, szójával, citrommal, az amúgy is gazdag ízvilágú  levest. Ezt jó forrón bekanalazni-pálcikázni, kihívás volt, de megoldottam.

Azért otthon is akad dolgom a konyhában, s a ház körül, az időt beosztva főztem egy jó adag sertés pörköltet, s ahogy szeretem, tarhonyával.

Egy szép darab lapockát aprítottam, kacsazsírra  hagymát vetettem, piruljon. Majdan paprika, paradicsom, fokhagyma, s erre került a hús, ami saját levében pörkölődött egy ideig.

Ekkor befűszereztem, só, bors, őrölt kömény, és pirospaprika, s imígyen főztem lelkesen. Ne feledjem, kapott még kockázott füstölt kolozsvárit is, az íze miatt.

A pörkölt tarhonyával mindenki kedvence, én így tálaltam

Mire megpuhult, a tarhonyát is elkészítettem, amit pirítás után felengedtem vízzel, némi só, bors, s fedő alatt készre főztem. Már csak egy csinos tálalás, és jó étvágyat kívánok:

Soós István fakanalas: ex City22