Ötmillió oltás után vagy…

 

Fontos járványügyi enyhítéseket jelentett be ma a miniszterelnök a Kossuth Rádióban, ezeket most részletesen felsoroljuk. Arról később ad ki közleményt a kormány, hogy a korlátozások feloldása pontosan mikor lép életbe.

A miniszterelnök az 5 milliós átoltottsághoz kötötte a reggeli Kossuth Rádiós interjújában az enyhítéseket. Úgy fogalmazott, hogy az 5 millió beoltott már „korszakhatár”, ezért is lehet feloldani a járványügyi korlátozások nagy részét.

Hangsúlyozta: maradnak olyan korlátozások, melyek alól csak a védettek, a beoltottak, a fertőzésen átesettek kapnak felmentést.

A miniszterelnök által tett bejelentések:

– a kijárási tilalom megszűnik,

– az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is megszűnik,

– eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget,

– szabad a sport a közterületeken, az egyéni és a csapatsportok esetében is

– a családi- és magánrendezvények 50 fő részvételével megtarthatóak, korlátozás nélkül,

– a lakodalmak akár 200 főig megtarthatóak, korlátozás nélkül, ha szállodában vagy étteremben tartanak családi- vagy magánrendezvényt, akkor az üzemeltetőnek gondoskodni kell az elkülönítésről, külön teremben kell a rendezvényt megoldani,

– zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal tartható, látogatható,

– szabadtéri rendezvény korlátozás nélkül tartható, maximum 500 fő részvételével,

– lehet gyűléseket is tartani, és akár tüntetni is,

– zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható,

– A 16-18 éves korosztály, akik eddig moziba, étterembe csak felnőtt kísérettel mehettek, most kíséret nélkül is mehetnek, ha be vannak oltva.

Attól a pillanattól lépnek-e életbe az enyhítések, ha elértük az 5 milliós átoltottsági határt vagy Pünkösd után, keddtől lesznek érvényesek, Orbán Viktor azt mondta: ezt még ma délután eldöntik, erről később külön közleményt adnak ki.

Azt korábban kormányrendelet mondta ki: május 25-től a ballagásokat meg lehet tartani.

Amit már a csütörtöki Kormányinfón bejelentettek: keddtől megszűnik az ingyenes parkolás, és a kormány augusztus 31-ig meghosszabbítja – a jelenlegi formájában – a hitelmoratóriumot.

k.z.t./fotó: Facebook