Több százmillió ügyek eltusolására

 

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben több  száz millió forintot kértek egy vállalkozótól, ügyvédek közreműködésével – olvasható közleményükben.

A nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében tegnap tizenkét helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelyek során motozásokat, kutatásokat és lefoglalásokat foganatosított, majd hét személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával – köztük két ügyvéddel –, egy vállalkozótól kérésükre megközelítőleg 800 millió forintot kapott. Az elkövetők valótlanul arra hivatkoztak, hogy ezen összegből a belügyminiszternek, rendőröknek, NAV-osoknak és más hivatalos személyeknek kell fizetni annak érdekében, hogy a vállalkozó ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás.  Amikor mégis nyomozás indult a vállalkozóval szemben, további 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják.

A fentieken túl ezen vállalkozót közvetítőtökön keresztül egy további ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a büntetőeljárás számára megfelelő lezárást. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy az ügylethez a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV vezető befolyását kérik, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

Az ügy felderítésében, a bűnügyi akció előkészítésében és végrehajtásában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal is közreműködött. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala a Központi Nyomozó Főügyészség felkérésére több százmillió forint értékben biztosított vagyontárgyakat.

A nyomozó főügyészség elrendelte valamennyi elkövető őrizetét és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság ma és a holnapi napon dönt – derül ki a tájékoztatóból.

k.z.t./fotó: Google