Az idén is sok kollégának segítettem személyi jövedelemadó-bevallásának benyújtásában és ezúttal is érdekes tapasztalatokra tettem szert. Nézzünk néhányat a legjellemzőbbek közül:

 

Az ugye köztudott, hogy tavaly tavasszal egy jó nagy pofont kapott a szakma. „Maradj otthon”, kijárási korlátozás, kiürült utcák, bezárt repülőtér. Meglátszik ez a negyedéves bevételeken is. Legalábbis azoknál, akik szabályosan vezették a nyilvántartásaikat. Ugyanis évek óta nem győzzük ismételgetni, hogy az átalányadózó vállalkozók bevételét negyedéves bontásban kell az adóbevallásban feltüntetni.  Ennek ellenére sokan csak éves bevételt hoztak, mondván, jó ez így. Pedig az adóelőlegeket negyedévenként kell számolni, és persze fizetni is.

Voltak, akiket elementáris meglepetésként ért, hogy nem elég a pénztárgép adatait közölni, a kiadott, és a NAV oldalra feltöltött számlákat is bele kell számítani az éves bevételbe. Mégpedig a saját kiadott számlákat, és a taxitársaság által a taxis nevében kiállított számlákat is. Volt fejvakarás az utolsó napokban, hogy ugyan honnan szedjék elő ezeket az adatokat?

Aztán előfordult nem egy esetben, hogy a vállalkozó azzal hárította el a számlák utáni érdeklődésemet, hogy ezzel nem kell foglalkozni, mert ő mindent beütött a pénztárgépbe. Igen nehéz volt elmagyarázni – volt, hogy nem is sikerült -, hogy ezt az adóhivatal nem tudja! Ő a pénztárgép adatait is látja, meg a beküldött számlák adatait is látja, és e kettő összegét várja el a bevallásban.

Azt most csak megemlítem, hogy az eddigi évekhez hasonlóan „természetesen” most is volt olyan vállalkozó, aki a bevallás határideje előtti napokban egy nejlonszatyornyi napi zárással állított be, hogy hát adóbevallást kellene ebből készíteni…

Sokan, a sajtóhíreket teljesen félreértelmezve úgy vélték, hogy nem is kell bevallást beadniuk, mert ezt a NAV elkészíti. Valójában ez csak az alkalmazottakra volt érvényes, akiknek a munkáltatója adatot szolgáltatott az adóhatságnak. A vállalkozói bevételeket, költségeket a NAV ma még nem tudja teljeskörűen feldolgozni.  Igen, ma még! Ugyanis öles léptekkel haladunk afelé, hogy a hivatal minden bevételünkről tudomást szerezzen. 2020-ban még csak júliustól kellett a kiadott számláinkról adatot szolgáltatni, 2021-től már január 4-től (hogy miért nem január 1-től, az nem világos…).

Jövőre viszont valószínűleg tényleg eljutunk abba az állapotba, hogy az adóhatóság a vállalkozóknak is elkészítheti a bevallás tervezetet. Hiszen minden adat a rendelkezésére fog állni! A könyvelő meg mehet nyugdíjba…

– oli –