Az Alkotmánybíróság még 2018-ban megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztást követett el, amikor a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása során nem alkotott meg bizonyos jogszabályokat. Például olyanokat, amelyek lehetővé tennék az ellátás összegének meghatározásakor a tényleges fizikai állapotjavulás mértékének, továbbá a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíj összegének figyelembevételét.

 

Az érintettek emiatt kompenzációban részesülhetnek, és ennek szabályait tartalmazza a

2021 július 1-jén hatályba lépő, napokban kihirdetett, „A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXV. törvény”

A kompenzáció azok számára adott, akik az Mm. törvény hatályba lépését megelőzően 2011. december 31-én rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban vagy átmeneti járadékban részesültek, és ez az ellátás az Mm. törvény hatályba lépésével rokkantsági vagy rehabilitációs ellátássá alakult át, továbbá az ezt követően sorra kerülő komplex felülvizsgálat eredményeként rokkantsági ellátást állapítottak meg a számára, ám – állapotjavulásra hivatkozással – annak összege a korábbinál alacsonyabb összegben került meghatározásra.

Az e körbe tartozók 500 ezer forintos egyösszegű kompenzációban részesülhetnek, amennyiben nyilatkoznak, hogy e téren további követelésük nincs.

Amennyiben az említett személy a kompenzációt nem fogadja el, a 2022. június 30-áig benyújtott kérelmére a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy állapotukban tényleges javulás következett-e be.

A rehabilitációs hatóság a határidőben benyújtott kérelem alapján az állapotvizsgálatot legkésőbb 2023. június 30-ig végzi el.

Az érintett személyeket a folyósító szerv a hirdetményi értesítésen felül 2021. december 31-ig hivatalból megküldött felhívásban értesíti a nyilatkozat, illetve a kérelem benyújtásának lehetőségéről.

Amennyiben az állapotvizsgálat alapján az érintett személy fizikai állapotában tényleges javulás nem következett be vagy a fizikai állapotjavulás ténye nem bizonyítható, a rehabilitációs hatóság a rokkantsági ellátás összegét újra megállapítja. Az ellátott részére a 2011. december hónapra járó ellátás időközi emelésekkel növelt összege és a ténylegesen folyósított rokkantsági ellátás összegének különbözete 2012. január 1-jéig visszamenőleg jár. .
A kompenzáció lehetőségével azok is élhetnek, akiknek a módosítás hatálybalépéskor már megszűnt a rokkantsági ellátására való jogosultságuk, vagy éppen már öregségi nyugellátásban részesülnek.

-oli-