Helyi iparűzési adó 2021 

 

2021-től a helyi iparűzési adóról szóló bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani. Az erre a célra szolgáló nyomtatványt (20HIPA) május 31-ig kell a NAV-hoz beküldeni. A nyomtatvány kitöltéséhez az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogram (ÁNYK) használata szükséges.

 

Az adót továbbra is az illetékes önkormányzat megfelelő számlaszámára kell befizetni.

A korábbi évekre vonatkozó javításokat, önellenőrzéseket ezentúl szintén a NAV nyomtatványon kell teljesíteni. Az erre vonatkozó elektronikus űrlapok 2016-tól állnak rendelkezésre, ezért ha az elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtani, hiányzó bevallást pótolni, azt a 2016-ra kialakított, 16HIPA jelű nyomtatványon – a megfelelő időszak feltüntetésével – tehető meg.

A 2020-ban kezdődött adóévről szóló helyi iparűzési adóbevallást 2021. május 31-éig kell benyújtani.

A beérkezett HIPA-bevalláson a NAV csak összefüggés-vizsgálatokat végez, majd értesítést küld arról, hogy a bevallást az érintett önkormányzathoz továbbította.

Amennyiben a bevallás összefüggésbeli hibákat tartalmaz, tájékoztat az azonosított hibák listájáról. A hibák javítása után a bevallást újból be kell nyújtani.

Néhány éve egységesítették az önkormányzatok adóbevallással kapcsolatos ügyviteli rendszerét, a főváros pedig már még korábban megalkotta a sajátját. Főleg ez utóbbi, a fővárosi rendszer igazán egyszerűen kezelhető, és nagyrészt automatizált volt. Például a beadott bevallás után azonnal átszámolta az adófolyószámlát, a fizetendő előlegeket.

Ma már ezt a programot legfeljebb a bevallás beküldése előtti ellenőrzésére lehet használni…

-oli-