Négy tonna vizet, négy helyszínre is terítheti

 

Továbbfejleszti a főként tűzoltásra és teheremelésre használt típust a Russian Helicopters Holding (RHH), a modernizált változat új pilótafülkét, erősebb hajtóműveket és új oltórendszert is kap, és már a júliusban rendezett MAKS 2021 légiszalonon bemutatják. 

A legnagyobb fejlesztés, hogy a sokadjára modernizált forgószárnyason lecserélik a TV3-117 hajtóműveket, helyükre sokkal erősebb VK-2500PS-02 erőforrások kerülnek, tovább javítva a gép eddig is kiemelkedő teljesítmény-tömeg arányát.

Ezzel a gyártó várakozásai szerint nemcsak a szállítható hasznos teher mennyisége növekszik, hanem a gép teljesítménye nagy tengerszint feletti magasságban való üzemeléskor is sokat javul – adta hírül közleményében a tervező Russian Helicopters.

Ez azt jelenti, hogy az új tűzoltórendszerrel együtt ilyen extrém körülmények között is 1,6 tonnával több oltóanyagot emelhet fel a Ka-32.

Az SP-32-nek keresztelt berendezéssel 4 tonna víz emelhető fel, ami a helikopter alá rögzített tartályban 4 különálló rekeszben van elosztva. A rekeszeket párosával vagy külön-külön is ki lehet nyitni, ráadásul akár részlegesen, így az oltóanyag kiáramlása elnyújtható, nagyobb területre osztható szét, mindehhez akár vízágyú is használható. A tartály teljes kiürítése után az újratöltés csak 60 másodpercet vesz igénybe, és ebbe belefér 400 liter oltóhab hozzáadása is.

Ezen felül teljesen megújul a koaxiális – két egymással ellentétes irányban forgó – főrotorral felszerelt típus pilótafülkéje, ahová a Kazan Ansat könnyűhelikopterből és a Mil Mi-38 szállítóhelikopterből adaptált digitális rendszerek kerülnek be, amelyek extra navigációs és elektro-optikai berendezésekkel nagyban lecsökkentik a pilóták munkaterhelését, és éjjellátó szemüveggel is kompatibilisek.

Az első modernebb, Ka-32A11M típusjelű gépek átadását 2022-ben tervezi az RHH anyavállalata, a Rosztech, de a prototípust már idén júliusban, a Moszkva melletti Zsukovszkijban rendezett MAKS 2021 légiszalonon is megtekinthetik az érdeklődők – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: Youtube