48 órán belül 1350 dollárt kell utalni

 

Újabb hacker őrület. Ezúttal zsaroló levelek érkezhetnek elektronikus postaládánkba. Ne dőljünk be a postaládánkba érkező fenyegető emaileknek! – figyelmeztetnek a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói – írja a police.hu.

A napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az email fiókjukba történő belépést követően egy zsaroló hangvételű üzenettel találták szemben magukat. A hosszú, magyar nyelven íródott – ám magyartalanságokkal tűzdelt – üzenet lényege szerint, azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet szerint amennyiben nem kap 48 órán belül 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, úgy kompromittáló felvételeket tesz közzé a címzettről.

„Helló! Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok, aki szabadidejében hackelésekre specializálódik. Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá, mivel feltörtem az operációs rendszeredet és a készülékedet. Már hónapok óta figyelemmel kísérlek. Egyszerűbben fogalmazva, megfertőztem a gépedet egy vírussal, miközben te éppen a kedvenc felnőtt tartalmú weboldalat böngészted. Elmagyarázom részletesebben is, hogy mi történt, ha még nem lenne tapasztalatod ilyen fajta helyzetben. Egy trójai vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést ad számomra a készüléked felett. Vagyis mindent látok és kezelhetek a képernyődön, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, valamint egyéb dolgokat anélkül is, hogy te erről bármit is tudnál. Továbbá, hozzáférést szereztem még a teljes névjegyzékedhez a készülékeden és a közösségi oldaladon. Joggal teheted fel a kérdést, miért nem értesített a víruskeresőd semmilyen kártevő programról? – Nos, a kémprogramom egy speciális meghajtót használ, melynek a programkódját rendszeresen változtatja, és ezáltal a víruskeresőd nem lesz képes felismerni. Összeállítottam egy videót, amelyben te szerepelsz, ahogy éppen magaddal játszadozol a képernyő baloldalán, miközben a jobb oldal azt a pornóvideót mutatja, amit éppen akkor néztél…”

Bár első olvasásra az üzenet valóban ijesztőnek tűnhet, aggodalomra semmi ok. A kibernyomozók tájékoztatása szerint régóta ismert módszerről van szó, amely során az elkövető a felhasználók hiszékenységét kihasználva próbál meg kriptovalutához jutni. Az email küldője valójában nem szerezte meg az irányítást a számítógép felett és nem is rendelkezik felvételekkel a címzettről. Az ilyen és hasonló üzeneteket a küldő egyszerre több ezer, vagy akár több tízezer email címre továbbítja, bízva abban, hogy a nagyszámú címzett közül néhányan esetleg – komolyan véve a fenyegetést – teljesítik a kérését.

A kibernyomozók tanácsa, hogy amennyiben hasonló üzenetet kapunk, mindenképpen őrizzük meg a nyugalmunkat, válasz nélkül töröljük az üzenetet, és semmiképpen se utaljunk kriptovalutát az elkövető által megadott címre – figyelmeztet a rendőrség.

k.z.t./fotó: Youtube