21 százalékos kapacitással 1,1 milliárd eurós veszteség

 

A lassú oltási programok és a határnyitások elhúzódása miatt a A vírus-mutációk aggasztják a Lufthansát-csoport a korábban becsültnél 10 százalékkal kevesebb kapacitást biztosít majd éves szinten, de a pénzügyi helyzete stabil marad.

A német cég első negyedéves pénzügyi jelentésében azt írta, továbbra is nagyon bizonytalan a helyzet, ezért előre tervezni sem egyszerű. Tovább bonyolítja a kilátásokat az új koronavírus-mutációk megjelenése, mert nem tudni, hogy erre az országok újabb utazási szankciókkal válaszolnak-e.

Ezek fényében a két hónappal ezelőtt kiadott becslés túl optimistának bizonyult a vállalat szerint, mivel abban a teljes idei évre vetítve 50 százalék körüli átlagos kínálattal számoltak a 2019-es szinthez képest.

Mivel a határnyitások a vártnál jobban elhúzódnak a lassú oltási programok miatt, most már csak mintegy 40 százalékra lát lehetőséget a német légitársaság, a nyári csúcsidőszakban 70 százalékra van esély, majd némi visszaesés után a második félévben jelentősebb bővülésre van esély.

Ugyanakkor a Lufthansa-csoport pénzügyi helyzetét stabilnak ítéli a vezetőség, és a rosszabb kilátások ellenére úgy számol, tartható az év elején idénre becsült bevétel és üzemi eredmény.

Az első negyedévet a Lufthansa a 2019-eshez képest alig 21 százalékos kapacitással és 1,1 milliárd eurós üzemi szintű veszteséggel zárta, csak az áruszállító és karbantartó részlegek működtek nyereségesen. Pozitívum, hogy az üzemi eredmény 6 százalékkal kedvezőbb, mint egy évvel korábban.

A cég pénzügyi vezetője helyzetelemzésében azonban kiemelte, hogy a csoport jól halad a költségcsökkentő programmal, ezért az alacsony bevételek ellenére is sikerült havi 235 millió euróra mérsékelni a veszteséget.

A társaság szabad készpénzállománya 10,5 milliárd euró volt, 600 millió euróval kevesebb a tavaly év végihez képest – olvasható a jelentésben.

Cash/fotó: lufthansagroup.com