Szergej 1100 tonnával tesztelte a Déli vasúti összekötőt

 

 

Mindkét terheléses teszt sikerrel zajlott le, majd a vasúti forgalom is megindult a Duna Aszfalt generálkivitelezésében bővülő és teljesen megújuló Déli összekötő vasúti hídon. A legizgalmasabb pillanatokról adott számot a Magyar Építők honlapjukon.

A Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése és bővítése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) együttműködésében valósult meg. Február végén az utolsó elem beemelésével átjárhatóvá vált a híd harmadik szerkezete, ezt követően a szakemberek elvégezték a szükséges vasúti szakági munkákat, ezzel 68 év után először, új vasúti pályaszakasz épült a Duna felett.

Ezt követően a híd próbaterhelése következett, amely két ütemben, a NIF, a Duna Aszfalt és a BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke szakembereinek együttműködésében valósult meg.

Április 19-én éjszaka a statikus próbaterhelést az M62.069-es sorozatszámú 17,5 méter hosszú, 116,3 tonna tömegű Szergej dízelmozdonnyal, valamint 14, zúzottkővel megrakott, egyenként 12,74 méter hosszú, 70 tonna tömegű vagonnal végezték.

Ez összességében 1100 tonnát jelentett, melyet a vizsgálat során 16 különböző teherállásban helyeztek el, és közben mérték a híd alakváltozásait.

Április 25-én a dinamikus próbaterhelés is lezajlott. A mérések során két összekapcsolt és párban hajtott M62 mozdony különböző sebességgel haladt végig a hídon, 5, 20, 40, 60 és 80 km/h-val.

A folyamat egyik látványos része volt, amikor a jármű a híd közepéig elérhető maximális sebességnél hirtelen fékezett, majd teljes sebességgel indult újra.

 

A próbaterhelések sikeresen zárultak, így április 25-én este megindult a menetrend szerinti vonatforgalom az új hídon.

Mindeközben kezdetét vette a középső hídszerkezet bontása is, ami– akárcsak az építés – a vízről történik: a Clark Ádám és a Hebo lift-8 úszódarukat mostantól gyakrabban lehet majd mozgásban látni a vasúti híd környékén, ugyanis az építés mellett a bontásban is főszerepet játszanak – olvasható a tájékoztatóban.

k.z.t./fotó: Nagy Mihály