Nyugati bérekre vágynak az egykori keletiek

 

Közel 14 ezer dolgozó tartott figyelmeztető sztrájkot Lipcsében és Zwickauban a keleti alacsonyabb bérek miatt, köztük a Volkswagen és a Porsche gyárainak alkalmazottai is. A dolgozók nyugat-németországi béreket szeretnének – írja az Automobilwoche.

Szászországban a járműipar mellett az elektronikában és a fémiparban dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartottak április utolsó hetén. A megmozdulások várhatóan folytatódni fognak, a dolgozók ugyanis béremelést követelnek, ugyanis az egykori Kelet-Németország területén még mindig alacsonyabbak a bérek nyugathoz képest.

A sztrájkban részt vettek a szászországi Porsche és Volkswagen üzemek Lipcsében és Zwickauban dolgozók is, valamint egyéb járműipari cégek, így például a SAS Automotive Systems alkalmazottai is. A mostani sztrájk már 24 órás volt, korábban rövidebb akciókra is sor került.

A figyelmeztető sztrájkok sora márciusban kezdődött, míg a mostani, április 28-i megmozdulás előtt egy nappal a lipcsei BMW dolgozói közül is ötezren szüneteltették a munkavégzést.

Az IG Metall konkrét követelései közé tartozik például a négyszázalékos béremelés – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: facebook