Nem tudni, honnan érkezik majd az alapanyag

 

Az AMG által tervezett lítiumgyár nem messze épülne a Daimler partnere, a Farasis által építendő akkumulátorgyártól. Mindkét épülő üzem a Bitterfeld-Wolfen melletti úgynevezett Chemieparkban, azaz kémiai ipari parkban kap helyet – olvasható az autopro.hu oldalán.

A tervezett gyárban az AMG elektromos járművekhez készülő akkumulátorokba való lítium-hidroxidot állít majd elő. A beruházás azt a célt szolgálja, hogy az európai akkumulátorgyártókat elláthassák alapanyagokkal minél rövidebb szállítási útvonalakon.

A Daimler kínai partnere, a Farasis Energy 2019-ben jelentette be, hogy akkumulátorgyárat épít Bitterfeld-Wolfenben, ez az üzem 2022-ben kezdheti meg a termelést az első tervek alapján, ám várhatóan csúszni fog a beruházás, ugyanis még semmilyen építési engedélye nincs a cégnek – írja az electrive.com.

A gyár a tervek szerint 2023-ban nyithatja meg kapuit, a következő évtől kezdve pedig évente 20 ezer tonna lítiumot állítanának elő a helyszínen, a későbbiek során pedig akár százezer tonnára is növelhető lehet a gyártókapacitás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a frankfurti székhelyű vállalat honnan szerzi majd be alapanyagait a lítium-hidroxid előállításához – derül ki a külföldi tudósításból.

Cash/fotó: facebook