Nyolc megyében 495 millióért fejlesztik az önkéntes tűzoltókat

 

Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése korszerűsödik a közeljövőben. Budapesten összesen tizenöt szervezet veheti át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. A járműveken kívül a szervezetek speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kapnak – írja a katasztrofavedelem.hu.

Április közepe után 16 Volkswagen Amarok gépjármű, 480 erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, 200 speciális eszköz, 360 speciális hátizsák, 72 láncfűrész, 80 puttonyfecskendő, 8 hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez. Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem, a járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek.

A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős Erdőtűzoltó csoportokat hoznak létrealakulnak.

Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A járművek átadását követően érkeznek meg a megyékhez azok a teljes védőruhakészletek, amelyek a hatvanfős csoportok méretigénye szerint tartalmaznak sisakot, kabátot, nadrágot, kesztyűt és bakancsot is.

Korábban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már átadott öt felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, amelyek a Budapest, a Napkor, a Thelena Mentőszervezet, valamint a Hortobágy és a Mecsek Mentőcsoport beavatkozó erőinek szárazföldi mentőképességét támogatják – olvasható a szervezet hírei között.

k.z.t./fotó: katasztrofavedelem.hu