Az ingatlan bérbeadását magánszemélyként, adószámos magánszemélyként, vagy egyéni vállalkozóként is lehet végezni. Ez utóbbi inkább csak abban az esetben javasolt, ha az üzletszerűen, több ingatlan bérbeadásával valósul meg.

 

Az általános gyakorlat azonban az, hogy a magánszemély az általa nem lakott lakását, házát bérbeadja. Ez a tevékenység, ill. az ebből származó jövedelem személyi jövedelemadó-köteles. A szabály szerint önálló tevékenységből származó jövedelemként, az összevont adóalap részeként adózik. A fizetendő adó mértéke 15 százalék.

A személyi jövedelemadó-bevallásban e tevékenység jövedelmének feltüntetésére külön rovat szerepel, a bevallás 7-es és 8-as sorába kell beírni.

A bérbeadással kapcsolatban felmerült költségek elszámolására két mód is adódik. Lehet a költségeket tételesen, számlák alapján érvényesíteni, vagy pedig – és ez az egyszerűbb és gyakoribb – a bevétel 10 százalékát vélelmezni kiadásnak. Ebben az esetben a bérbeadásból származó bevétel 90 százaléka számít adóköteles jövedelemnek.

-oli-