Hungarian Police Rally Team

 

Eleddig leginkább az autóversenyek rendőri biztosításában vették ki részüket nagyobb létszámmal az egyenruhások, most azonban sajátos módját választotta a közlekedés biztonságának népszerűsítésére egy csipet csapat, ők a Ford Magyarország támogatásával a Hungarian Police Rally Team néven felvállalva hivatásukat, versenyeken is rajthoz állnak.

Azért senki ne gondolja, hogy null kilométeres mazsolák ülnek most a versenykormány mögé, hiszen Hoffer Zsolt rendőr alezredes nem csak közel két évtizede meghatározó alakja a belügyi gépjármű-vezetéstechnikai képzéseknek, emellett 20 éve hazai rali versenyeken is szerepel, négyszeres magyar bajnok. Nem meglepő, hogy a jármű biztonságos és tudatos kezelése, a közúti közlekedésben előforduló szituációk felismerése és az azokra adott gyors reagálás módozatinak képzései tartoznak feladatai közé. Idén Kasza Kristóf navigátorral vágnak neki a távoknak.

Versenycsapata, a Hungarian Police Rally Team, a ralifutamokon ezentúl nemcsak a legjobb időeredményre törekszik majd, de a közlekedésbiztonsággal is foglalkoznak, igaz, azt a pályák mellett. A Forddal közösen végzett kampányban hívják majd fel a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. „Csapatunk két fő iránya az autósport és a közlekedésbiztonság. Az autósport, a rali értékeit használjuk fel eszközként a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében” – mondta Hoffer Zsolt.

A 2021-es magyar ralibajnokság futamain egy közlekedésbiztonsági parkban várják a rali szerelmeseit, hogy a futamok szüneteiben sok hasznos információval, játékos formában hívják fel a figyelmet a szabályos vezetésre. Foglalkoznak a vezetés közben fellépő figyelemelterelő dolgokkal, mint például az sms-ezés, telefonálás, szelfizés veszélyeire, de felhívják a figyelmet az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a másnaposság okozta veszélyhelyzetekre is – olvasható a vezess.hu riportjában.

„Mellbevágó statisztikák bizonyítják, hogy a 18-26 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa-szerte ez a vezető halálok” – fogalmazta meg Szabó Attila, a Ford Magyarország ügyvezetője, hogy miért is fontos a figyelemfelhívás.

A Hungarian Police Rally Team új autója egy Rally3-as Ford Fiesta, amelyet a Fiesta WRC-ket is építő M-Sport készít. Motorja 1,5 literes, turbós, 215 lóerő teljesítménnyel (30 mm-es szűkítővel) és 400 Nm nyomatékkal. Nagyjából 5 másodperc alatt képes aszfalton elérni a 100 km/órás sebességet, végsebessége pedig a rövid váltóval 185 km/óra. Sadev sebességváltója 5 fokozatú szekvenciális; négykerék-hajtású, elöl és hátul is önzáró differenciálművel. Lengéscsillapítóit a Reiger, fékeit az Alcon szállítja.

A Ford jóvoltából a gép adott, a versenyzői szakértelem is fellelhető, most már „csak” az a kérdés, mire futja a zsaruknak.

k.z.t./fotó: MGR Images/Makai Gergely