Már több mint egy éve tart a vírus miatti kisebb-nagyobb korlátozások kora. A taxis vállalkozók korábbi bevételük 60-70 százalékát elvesztették.  Miután a lezárások, nyitások hektikus változásainak nyomán a fuvarszámot és bevétel mennyiségét szinte lehetetlen előre megbecsülni, sokan inkább szüneteltetik vállalkozásukat, jobb időkre várva. Az egyéni vállalkozás bármikor, indok nélkül szüneteltethető. Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

A vonatkozó törvény alapján az egyéni vállalkozó a tevékenységét legalább 1 hónapig, de legfeljebb 2 évig szüneteltetheti. (A tervezet szerint július elsejétől a szünetelés időtartama 2 évről 3 évre fog emelkedni)

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetést követően a tevékenység újra aktiválását be kell jelenteni elektronikus úton a NAV-hoz, a webes ügysegéd nevű felületen ( nyilvantarto.hu/ugyseged  ). A szüneteltetés első napja a bejelentést követő nap.

A bejelentés napjára különösen a katás vállalkozóknak kell figyelniük. A vállalkozás szüneteltetése alatt ugyanis nem kell a katát fizetni, de csak akkor, ha az egy teljes naptári hónapban fennáll. Amennyiben a vállalkozó például május elsejétől szeretne szüneteltetni, azt április 30-án kell bejelenteni. Ez a szabály akkor is érvényes, ha a hónap utolsó napja hétvégére, ünnepnapra esik.
Az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel nem kötelezett a magánszemély adóbevallás benyújtására, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette.
Ha viszont az egyéni vállalkozói tevékenységét év közben szüneteltette, de az adóéven belül folytatta, akkor az éves bevallásában az egyéni vállalkozásból származó jövedelem, megállapításakor mindkét időszak éves összesített adatát kell szerepeltetnie.
Az egyéni vállalkozók részére a 2020. adóévre vonatkozóan is készít adóbevallási tervezetet a NAV, a munkáltatók, kifizetők által benyújtott adatok alapján. Az adóbevallási tervezet megtekinthető az eSZJA portál felületén. Az egyéni vállalkozó adóbevallási kötelezettségét akkor teljesíti, ha a NAV által elkészített adóbevallási tervezet felhasználásával, és annak vállalkozói részre vonatkozó kiegészítésével jóváhagyja bevallását. Az egyéni vállalkozó adóbevallási tervezete – szemben a magánszemélyekével – május 20-ával jóváhagyás nélkül nem válik érvényes szja-bevallássá.

Az adatszolgáltatás a NAV általános nyomtatványkitöltőjének segítségével is teljesíthető.A személyi jövedelemadó bevallási határideje a 2020. évről egységesen minden magánszemély számára 2021. május 20.

-oli-