Ingyen tesztelhető az elektromos Mercedes

 

Magyarország 25 ezer főnél népesebb városaiban 2022-től kizárólag elektromos buszok állíthatók forgalomba. Az átállást a kormány 36 milliárd forinttal támogatja, amelyből 1290 buszt cserélnek környezetbarátra. Ennek egy újabb tesztállomása Esztergom, ahol mától május 8-ig tesztelhető ingyenesen az elektromos Mercedes.

 

A magát a Dunakanyar fővárosként aposztrofáló Esztergomban is elindul a Zöld Busz Program. A városban egy Mercedes-Benz e-Citaro autóbusz közlekedik április 12. és május 8. között, amit ingyenesen kipróbálhatnak a városlakók. A busz menetrendje a város honlapján megtekinthető.

A Mercedes-Benz e-Citaro elektromos buszokba a hagyományos motor és a kipufogórendszer helyére 4 db, egyenként nettó 24,3 kWh kapacitású akkumulátorcsomag épül be. Az akkucsomagok száma az első tengely felett a busz tetején maximum 10 darabig növelhető. Egy akkumulátorcsomag tömege körülbelül 250 kg, feszültsége 486-756 V, mérete 1753 × 740 × 150 mm.

A maximális 10 akkucsomaggal az összkapacitás 243 kWh, ezzel teljesen feltöltve a debreceni teszt során körülbelül 250 km hatótávot értek el, amely több mint a magyar városokban jellemző napi futás. A gyártó szerint az akku élettartama kb. 5-6 év (5000 teljes ciklus), amely természetesen függ a beállított kisütési mélységtől és az üzemi hőmérséklettől is. A busz a következő generációs (NMC-2) akkumulátoraival 10 csomag esetén a kapacitás már 330 kWh, amely kb. 30%-os hatótáv-növekedést jelent, a csuklós változat pedig a BlueSolutions LMP szilárdtest akkujával is választható.

Most, majdnem egy hónap áll az esztergomiak rendelkezésére, hogy személyesen győződhessenek meg az elektromos autóbusz tulajdonságairól, és véleményüket megosszák a város vezetésével.

k.z.t./fotó: esztergom.hu