Túl vagyunk a húsvéti bezártságon, de azért mindenhol készültek finomságok, az ünnepnek megfelelően. Szerepeltem én is a konyhában, erről írnék, hátha valakinek tetszik valamilyen ötlet.

 

A sonkáról annyit, hogy a házilag füstölt tarjámat főztem a súlyának megfelelő ideig, egy hagymával, vagy két babérlevéllel, szemes borssal, boróka bogyóval. Levében hagytam kihűlni, s majdan csak ezután került felszeletelésre.

Ehhez baranyai gyökereimből merítve, tejfölös babsalátát készítettem, ami igen jó párosítás a sonkával. Tarkababot főztem a sonkalében, majd hidegen bekevertem egy ecetes salátalébe. Szeleteltem hozzá bőven lilahagymát, majd tejföllel jól átkevertem, s ezt kínáltam a sonkához. Pontosabban ezt is.

Rátérek a főtt tojásra, ami márványos tojás lészen.

Ennek receptjét egy kiváló szakács barátomtól, Kocsis Györgytől lestem el. Tojásokat  főztem tíz percig, majd öblítettem, hűtöttem. Főztem egy fekete teát, amibe két kanál sűrű szójaszósz is került. Ebben a lében ismét főztem a tojásokat még tíz percig, de úgy, hogy előtte óvatosan megtörtem a héját kőrbe, hogy azért egyben maradjon. A főzőlében hagytam kihűlni, s csak utána öntöttem le róla a teát.

Ezután a tojásokat megpucolva, az eredmény egy csinos, márványmintás keménytojás lett. A tálalás már ízlés dolga, mi minden kerüljön a tálra gazdagon. Ne feledjük a tormát sem a sonka mellé, én itt használtam a kertben termő medvehagymát is.

Persze, ünnep után csak marad egy kis sonka, azt mentendő, készíthetünk egy sonkás-spagettit, némi paradicsomszósszal, bazsalikommal, medvehagymával, reszelt sajttal meghintve.

Javaslom ezen étkek kipróbálását a jövőben is.

Jó étvágyat kívánva:

                                                                               Soós István fakanalas, ex City22