Az alábbi anyag átkerül a “Közérdekű információk” fül alá, ott elérhető lesz a továbbiakban is

 

 1.  Regisztráció szükséges (ez kötelező NAV előírás!) az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon. Néhány egyszerű lépésben elvégezhető, tájékoztató video segít. Az ott általunk megadott felhasználónevet és jelszót feltétlenül jegyezzük fel! (nem a gép által generált technikai felhasználóról van szó!)
 2. Amennyiben a regisztráció már megvan, az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a BEJELENTKEZÉS menüpontot válasszuk (Itt jegyzem meg, hogy bár a művelet okostelefonon is elvégezhető, azon sokkal hosszadalmasabb, inkább ajánlom a számítógépen történő rögzítést, ha van rá lehetőség)
 3. A felhasználónév és a jelszó beírása után a program átvezet az ügyfélkapus oldalunkra. Itt az ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónevet és jelszót kell beírni a továbblépéshez.
 4. Sikeres bejelentkezés esetén visszakerültünk az online számla oldalra. A megjelenő kép felső harmadában egy szürke menü csík látható, itt balról a második a számlaadat-rögzítés, válasszuk ki ezt.
 5. Kattintás után egy tájékoztató videó található, nekem nem sokat segített. Haladjunk inkább tovább, és kattintsunk az egyszerűsített rögzítés gombra.
 6. A forrás kiválasztása következik. Szerintem értelemszerű, de azért menjünk végig rajta:
 7. Adatszolgáltatás típusa: kézi számla rögzítés.
 8. Számla típusa: egyszerűsített (másnéven készpénzfizetési számla, ahol a kifizetés azonnal történik, akár készpénzzel, akár bankkártyával)
 9. Számla pénzneme: magyar forint
 10. ezután kattintsunk a megjelenő tovább gombra.
 11. Ha számítógépen dogozunk, a képernyő bal oldalán a saját adatainkat látjuk. Katásoknak le kell nyitniuk a további adatok fület, és a megjenenő kódkockában bejelölni a kisadózó státuszt.
 12. A képernyő jobb felén látjuk a vevő adatait. Először a vevő státusza fület kell lenyitni, és kiválasztani hogy magánszemély, külföldi, vagy belföldi áfa alany. Az esetek 99 százalékában ez utóbbival lesz dolgunk.
 13. A kiállított kézi számla alapján a vevő (utas) adószámát, ill. annak első nyolc számjegyét kell beírni.
 14. Ha helyes az adószám, a többi rovat már automatikusan kitöltődik, léphetünk tovább. (a Pénzügyi képviselő adatai rovatokat nem kell kitölteni)
 15. Számla adatai. Kezdjük a számla sorszámával, a betűket és számokat is be kell írni
 16. Számla kelte: értelemszerűen, ami dátum a számlán szerepel. A teljesítés dátuma rovatba is ugyanezt a dátumot írjuk. Figyeljünk a formátumra!
 17. Megjelenési forma: válasszuk a papír alapú számla megjelölést
 18. Lépjünk tovább, és kattintsunk az új tétel hozzáadása gombra. Ekkor megnyílik egy belső ablak.
 19. Megnevezés: Ide be kell írnunk, hogy taxifuvar, vagy taxi szolgáltatás
 20. Az alatta megjelenő kapcsolót tegyük „KI” állásba (mennyiségi egység meghatározható-e?), így máris megspóroltuk három további rovat kitöltését.
 21. Nyissuk meg az adómérték fület, majd azon belül az adómentesség jelölését.
 22. Ezt is lenyitva az alanyi adómentes sort válasszuk ki.
 23. A következő sor az adómentesség leírása. Ide bármit beírunk, azt elfogadja, én mégis az AAM jelzést javaslom (AlanyiAdóMentes)
 24. A bruttó összeg rovatba írjuk be a számlán szereplő összeget, majd kattintsunk a Tétel hozzáadása gombra.
 25. Már nincs sok hátra! Az adómentesség leírása sor ismét megjelenik, járjunk el az előzőek szerint, majd a számlán szereplő összeget kell még két helyre beírnunk.
 26. Ha mindent jól csináltunk, a lap alján jobboldalon aktívvá válik (zöldre vált) a számla rögzítése gomb. Rákattintáskor  már el is ment az összes adat a NAV-hoz.
 27. Amennyiben a számla rögzítés gomb szürke marad, tehát nem aktív, akkor valamit rosszul csináltunk. A mellete lévő kitöltés ellenőrzés-re kattintva azonban megmondja hol a hiba: a hiányos rovatokra ugrik, és azokat pirossal jelöli.

 

A fenti leírásban csak a kötelezően kitöltendő rovatokat jelöltem, aki gondolja, elbíbelődhet a többivel is (de inkább ne!)

Ha magánszemélyről, vagy külföldiről van szó (a vevő státuszánál a belföldi vagy külföldi természetes személy rovatot választottuk), csak a számlaszámot, a dátumot és az összeget kell feltüntetni.

                                                                                          -oli-