Nyomozók, revizorok, informatikusok a rajtaütésen

 

Négy megyében, negyven helyszínen, nyolcvan járőr, nyomozó, revizor és informatikus vett részt az összehangolt akcióban, melynek eredményeként több mint félmilliárdos áfacsalás gyanúsítottjait gyűjtötték be az adóhatóság pénzügyőrei. A rajtaütés főszereplője azonban Chili a keresőkutya, húszmillió forintot talált a házkutatás során – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójából.

Színlelt számlázási láncolatokon keresztül csalt el több mint félmilliárd forint áfát egy papírkereskedelemmel foglalkozó, Budapest környéki bűnszervezet. A papírszállítmányok egy része belföldről, nagyobb része azonban nettó áron Szlovéniából és Lengyelországból érkezett hazai, strómanok nevére bejegyzett eltűnő kereskedőkön keresztül. A bűnbanda tagjai a strómanok mögé bújva tartották a kapcsolatot a beszállítókkal, intézték a megrendeléseket és a banki utalásokat, hogy aztán saját cégeikben vonhassák le azt az áfát, amit az általuk irányított bukó cégek nem fizettek meg.

Ezzel a módszerrel – amellett, hogy csaknem félmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek – jelentős piaci előnyhöz is jutottak versenytársaikkal szemben. A fiktív számlákkal, áfafizetés nélkül, nyomott áron továbbértékesített papíráru pedig végül milliárdos forgalmú nagykereskedőknél landolt.

A rajtaütés napján a NAV nyolcvan nyomozója négy megyében, negyven helyszínen kutatott bizonyítékok után, munkájukat járőrök, revizorok és informatikusok támogatták. A vagyoni kár biztosítására hatvanmillió forint készpénzt, egy nagy értékű gépjárművet és egy raktárbázist foglaltak le a hozzá tartozó árukészlettel, továbbá ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. Chili, a NAV pénzkereső kutyája húszmillió forint rejtekhelyét szagolta ki.

A nyugat-dunántúli nyomozók hét személyt vettek őrizetbe. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség indítványa alapján három gyanúsítottat letartóztattak. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik – olvasható a NAV közleményében.

k.z.t./fotó: NAV