Rendszerfrissítésnek álcázza magát az új vírus

Soha nem látott tájékoztatásba kezdtek a kiberbiztonsági szakemberek, felhívva a lakosság figyelmét arra a vírussal terjedő támadásra, amely személyes, bizalmas adatok megszerzésére irányul. Eközben a hackerek sem tétlenkednek, már érkeznek a rendszerfrissítésnek álcázott újabb androidos verziók, amelyek nem csupán a figyelmetlen felhasználót képes megtéveszteni.

Újabb androidos kártevő jelent veszélyt a mobilokra, amely egy fontos rendszerfrissítésnek álcázza magát, hogy megfertőzze az eszközöket. A vírust a System Update nevű alkalmazás tartalmazza, amely azt hirdeti magáról, hogy a telepítésével rendszerszintű gondokat lehet megelőzni.

Ez azonban nem igaz: aki telepíti a szoftvert, azzal utat nyit egy veszélyes kémprogramnak!

Eddig több mint 150 millió készülék megfertőzését vélelmezik a szakértők és ez a szám napról-napra csak nő! Az előzetes információk alapján az újfajta androidos vírus képes hozzáférést biztosítani a hackereknek a készüléken lévő adatokhoz, az üzeneteket és képeket is beleértve. A kártevő emellett lekérdezheti a felhasználó hívásnaplóját, kapcsolati listáját és a böngészési előzményeket is, melyeket csomagba rakva, ki is csempész a fertőzött eszközről. A kémprogram veszélyességét jól mutatja, hogy még a mobil vágólapjára másolt információkat – például jelszavakat – is látja.

Az újfajta malware már nem a Play áruházon át terjed – korábban ebbe a Google szolgáltatásba rejtve fertőztek a vírusok, de az üzemeltető ezt észlelve, eltávolította a kémvírusokat –, kizárólag külső (ellenőrizetlen) forrásból telepített alkalmazásokkal kerülhet az eszközökre. Ez azonban önmagában is elég rizikós, így nemhogy most, máskor sem érdemes telepíteni az így érkező frissítéseket.

k.z.t./fotó: Google