Garázsdísz, hólapát, szülinapi meglepetés lehet belőlük

Évente több száz táblát lopnak el a magyar közutak mellől annak ellenére, hogy akár 5 éves büntetést is kaphat az, aki ellop egy jelzést. Ha baleset is történik, akkor ez akár a 15 évet is elérheti. A táblákat legtöbbször gyűjteménybe viszik, de van, aki hólapátot csinál belőle. A sebességkorlátozó táblákat pedig születésnapokra szokták elvinni. Egyébként ilyen táblát vásárolni is lehet néhány ezer forintért.

 

Nem az ötvenedik születésnapra készült

Korábban elsősorban az alumínium értéke miatt vitték el a közlekedési táblákat a fém hulladékgyűjtők. Kellő számú tábla oszlopából kiváló kerítést készítettek a pihenőházhoz a költségeiket csökkenteni szándékozó tulajdonosok. Napjainkban ezért nem éri meg elvinni, mert, ahogy azt a táblák hátoldalán is jelzik, ezek már nem tartalmaznak fémet. Ennek ellenére éves szinten több százat kell pótolniuk az út fenntartójának.

„Az elkövetők vélhetően gyűjteményükbe viszik garázsdísznek vagy a négyszögletes táblák esetében akár hólapátnak is használhatják, de az is előfordul, hogy a sebességkorlátozó 30, 40, 50-es táblákat születésnapi ajándéknak lopják el. Korábban, mikor alumínium-lemezes táblákat helyeztünk ki, akkor sokkal több lopás volt tapasztalható” – mondta el az ATV Híradójának Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A szakemberek szerint kisebb-nagyobb veszélyt okozhatnak ezek a lopások. Egy-egy buszmegálló táblájának ellopása nem okoz nagy kockázatot, de például az elsőbbségadásra vonatkozó jelzések eltüntetése akár életveszélyes helyzeteket is teremthet.

„Ha útkereszteződésben találkozunk ilyennel, akkor nagyon figyelni kell, mert valószínű, hogy egy elsőbbséget szabályozó tábla hiányzik onnan. Aztán azon is múlik, hogy ismerős-e az a hely, rutinból megyünk vagy nem rutinból. Ha ismeretlen helyen látunk ilyet, akkor nagyon nagy körültekintéssel kell ott közlekedni” – magyarázta Nagy Lajos Márton autós szakoktató.

A lopásokkal a tolvajok sokat kockáztatnak. Ha a hiányzó tábla miatt súlyos baleset történik, akkor a tolvaj, akár 15 évre is börtönbe kerülhet. A táblák ellopása már csak azért sem érthető, mert ezeket a gyártótól közvetlenül bárki megvásárolhatja néhány ezer forintért.

k.z.t./fotó: facebook