Elektromos és hidrogénhajtás a haszongépjárműveknél

Együttműködésre lép a Közösen fejleszt a Toyota és az Isuzu az Isuzu és a Hino teherautó gyártókkal alternatív hajtásláncra épülő haszongépjármű platform és járműelektronikai fejlesztések érdekében.

Közös jövőben gondolkodik a Toyota japán autóipari konszern és az Isuzu Motors teherautó gyártó vállalat elektromos és hidrogén-üzemanyagcellás hajtáslánc fejlesztésére haszongépjárművek számára, valamint adathálózatra kapcsolt és önvezető járműtechnikai fejlesztésekre. Az együttműködésnek részese a Toyota száz százalékos tulajdonában lévő Hino Motors teherautó gyár is. A három autógyár a japán teherautó piac 80 százalékát uralja – olvasható a jarmuipar.hu oldalán.

A Toyota és az Isuzu kölcsönösen 4,6 százalékos részesedés vásárlásával pecsételik meg az együttműködést, amelynek keretében közös vállalatot is létrehoznak. A vállalatban a Toyota 80 százalékos, az Isuzu és a Hino pedig 10-10 százalékos részesedéssel rendelkezik majd.

A Toyota, az Isuzu és a Hino együttműködésének a célja az emissziós kibocsátás csökkentése elektromos hajtáslánc, üzemanyagcellás meghajtás, közös haszongépjármű platformok kifejlesztésével, egységesen használható hidrogén töltőállomás hálózat kiépítésével, valamint önvezető járműtechnológia alkalmazásával.

k.z.t./fotó: FuelCellWorks