Sebességmérés 0-24-ben

A baleset-megelőzés érdekében a világ számos pontján alkalmaznak rendőri jelenlétet imitáló táblákat. Magyarországon is léteznek, un. kamuzsaruk. Az egyik táblát, három hónappal a kihelyezését követően ellopták. A nyomozóknak sikerült azonosítani az elkövetőt, így visszakerülhetett eredeti helyére a traffipaxos álrendőr – olvasható a rendőrség honlapján.

A helybéliek rövid idő alatt megszokták az éjjel-nappal szolgálatot teljesítő kamuzsarut, ám akik helyismerettel nem rendelkeztek, azokat meg tudta lepni a sebességmérős rendőr. A 81-es számú főúton, Mezőörs térségében – közlekedésrendészeti prevenciós célból – a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság egy sebességmérő rendőrt és szolgálati gépjárművét ábrázoló táblát helyezett el 2020. augusztusában. A tábla rendőralakját ismeretlen tettes leszerelte és ellopta 2020. november 7-re virradóra.

Az ügyben folyó nyomozás során a pannonhalmi rendőrök látókörébe került egy személygépkocsi, amivel a feltételezett elkövető, elvitte a leszerelt sebességmérő alakot. A nyomozók azonosították a járművel közlekedő sofőrt, akit 2021. március 16-án lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgattak. Az eljárás során a 60 éves dunaföldvári férfi beismerő vallomást tett, az ellopott táblát a rendőrök lefoglalták tőle.

Miután a vizsgálatot az ügyben lezárták, így lehetőség nyílt rá, hogy az ellopott rendőri alakot, az eredeti helyén „szolgálatba helyezzék”. Így ismét éberen tekint a lézeres sebességmérő készülékébe, a mezőgazdasági bejáróról, mellette szolgálati Audi gépjárműve, melyről megkülönböztető fényhídja és fényvisszaverő matricái messziről jól láthatóvá és felismerhetővé teszik.

k.z.t./fotó: police.hu