Több mint ötezren nem használtak biztonsági övet

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2021. évi ellenőrzési terve alapján az európai kampány keretében ezúttal a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát ellenőrizte március 8-14. között. Íme, a fővárosi és néhány megyei rendőr-főkapitányság adatai a police.hu hírei alapján.

A járművek ellenőrzése során a rendőrök 5514 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 4531 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 112 esetben nem használták, míg 14-en bukósisak nélkül közlekedtek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai ismét részt vettek az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) által meghirdetett fokozott ellenőrzésben.

A Seatbelt  – biztonsági öv” elnevezésű akció célja ezúttal elsősorban a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés és a bukósisak – szabályszerű használatának ellenőrzése volt. A fővárosi rendőrök március 8-án 9-én és 12-én ellenőrizték a közlekedőket.  A három nap alatt összesen 989 esetben szabtak ki bírságot, ebből 985 alkalommal azért kellett megbüntetni az autósokat és utasaikat, mert nem kötötték be magukat biztonsági övvel. Két esetben bár volt gyermekülés az autóban, azt a gyerekek nem használták, másik két esetben pedig egyáltalán nem volt gyerekülés, a gyermekek a hátsó ülésen utaztak.

A háromnapos ellenőrzés során elfogtak továbbá három embert, egyet szabálysértési körözés, egyet ittas vezetés, egyet pedig hatóság félrevezetése miatt. Egy férfit ittas gépjárművetetés miatt mintavételre állítottak elő.

Az akcióban részt vettek a Tolna megyei rendőrök is, akik több napon át ellenőrizték a járműveket. Munkatársaink összesen 120 olyan közlekedővel szemben intézkedtek, akik nem használták a passzív biztonsági eszközöket, így a biztonsági övet, a gyermekbiztonsági rendszert vagy éppen a bukósisakot. Az ellenőrzések alkalmával összesen 91 olyan járművezető volt, aki nem kapcsolta be a biztonsági övét indulás előtt. Az utasok közül 26-an voltak, akik biztonsági övüket nem használták. A gyermekbiztonsági rendszert három esetben nem tették be az autókba. Olyan sofőrrel nem intézkedtek munkatársaink, akik bukósisak nélkül közlekedtek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott a „Seatbelt” elnevezésű, európai szintű közlekedésbiztonsági ellenőrzéshez március második hetében. A rendőrök összesen 126 járművezetőt állítottak meg, 19 utast igazoltattak és 37 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu