Újabb gyártó, újabb filter

A Honda után a Jaguar Land Rover új fedélzeti szűrőrendszere tesztek során bizonyította, hogy hatékony védelmet nyújt a Covid-19 fertőzést okozó vírussal szemben. A világjárvány kihívásaira a gépjárműgyártás fejlesztőinek is megoldást kell keresniük, ha a piac meghatározó szereplői kívánnak maradni.

A Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen 99,995 százalékos védelmet biztosító szűrőrendszert készül beépíteni autóiba a Jaguar Land Rover. A csaknem teljes szűrési hatékonyságot nem ők állítják, hanem egy független mikrobiológiai és virológiai kutató laboratórium, amely 120 perces teszten mérte a filter hatékonyságát.

Egy másik intézet tesztjén nem önmagában vizsgálták a szűrőt, hanem egy autó szellőzőrendszerébe integrálva, a berendezés itt is felfogta a levegőben terjedő vírusok és baktériumok 97 százalékát.

 

Az allergének és kellemetlen illatanyagok ellen is hatásos szűrőrendszer a Panasonic szabadalmaztatott nanofilter-technológiáját alkalmazza.

A Jaguar Land Rover szűrőrendszere egyelőre csak prototípusként létezik, egyelőre nem tudni, mikor kerülhet a sorozatgyártás és a széles körű alkalmazás fázisába – olvasható a Vezess.hu oldalán.

Néhány nappal korábban hozta nyilvánosságra a Honda, miszerint új szűrőrendszert fejlesztett ki, amely – sok egyéb szennyező és káros anyag mellett – a világjárványért felelős SARS-COV-2 vírust is távol tartja az utasoktól.  Az összes modern típusába utólag beszerelhető. A négy rétegből álló filter a levegőben terjedő cseppek és finom (akár 5 mikrométernél is kisebb) részecskék 90 százalékát megfogja, és ezeket csaknem maradéktalanul semlegesíti is.

A szűrő természetesen más apró részecskék – allergének vagy egyéb kórokozók – ellen is hatásos, illetve távol tartja a káros gázokat is. A szűrők fejlesztésében közreműködő Freudenberg szakembereinek becslése szerint a filter 99,9 százalékos védelmet biztosít a Covid-19 betegséget okozó vírusokkal szemben!

A Honda a tervek szerint az összes jelenleg forgalmazott típusához elérhetővé teszi a szűrőrendszert, a bevezetés folyamatosan zajlik, Magyarországon egyelőre nem elérhető. Kár, pedig például a taxikban ez komoly védelmet biztosítana a fertőzéseknek sokszorosan kitett fuvarozók számára.

Cash/fotó: Jaguar Land Rover, Honda