A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el.

2021-ben változott a fizetési határidő és az a számlaszám is, ahová az adót be kell fizetni, így ezeket is határozatban kell közölni, valamint azt, hogy a hivatal kit tekint adózónak: a tulajdonost, vagy az üzembentartót.

Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintra pontos összegben kell megállapítani. Ugyanakkor az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

 

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni.

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell két egyenlő részletben kiegyenlíteni – az első részlet április 15-ig, míg a második részlet szeptember 15-ig esedékes.

A környezetkímélő gépjármű adómentes. A jogszabályi rendelkezések alapján ilyen az elektromos és a nulla emissziós gépkocsi. A környezetvédelmi jelölések a forgalmi engedélyben találhatók:

  • tisztán elektromos gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály)
  • külső töltésű (plug-in) hibrid (5P környezetvédelmi osztály)
  • növelt hatótávolságú hibrid (5N környezetvédelmi osztály)
  • nulla emissziós gépkocsi (5Z környezetvédelmi osztály).

                                                                                                                             oli-