A Tesla 3 Loge Range vezet

Az elektromos autó választásánál a magyar taxist alapvetően két tényező érdekli: egyrészt mennyibe kerül, hogyan tudja érvényesíteni a lehető legnagyobb állami támogatást és esetleges márkakedvezményt. Másrészről, egyetlen töltéssel milyen távolságot tud megtenni. Természetesen meg kell felelnie a szabályozásnak is, így számít a csomagtér nagysága, az utastér megfelelő mérete, komfortfokozata is.

Egyre több elektromos modellel találkozhatunk az utakon és ez az arány mind nagyobb lesz, hiszen a dízel majd benzinüzemű erőforrások gyártása megszűnik és az alternatív megoldások kerülnek előtérbe. A vásárlók pedig különböző szempontok szerint választanak járművet, amelyek közül az egyik legmeghatározóbb az ár illetve a hatótávolság. A személyi fuvarozással foglalkozók számára – akik különösen árérzékenyek – nem mindegy, hogy ki tudja-e termelni adott idő alatt a munkaeszköze árát, illetve a taxi üzemeltetése, fenntartása mennyiből hozható ki.  Praktikus olyan modellt választani, amely egyetlen feltöltéssel minél messzebb megy el, ám a világon egyre jobban terjedő gyorstöltők mellett valószínű, hogy a hatótávolság szerepe csökkenni fog. Az e-cars.hu készített egy áttekintést, bár ezen autók zöme, paramétereik alapján sem lesznek idehaza futó taxik.  De nézzük a listát a már elérhető modellekkel.

Tesla Model 3 Long Range

A Tesla második legújabb és legolcsóbb modellje a Model 3 igazán hamar a közönség kedvencévé vált. A 2020-as frissítéssel egy hőszivattyút is kapott a jármű, amivel a hatótávolság is emelkedett 50 kilométerrel. Így az EPA szerinti hatótávolsága 353 mérföld, ami megközelítőleg 568 kilométer.

Tesla Model Y Long Range

A Model 3 testvérének, a Model Y-nak csupán 27 mérfölddel kevesebb az EPA szerinti hatótávolsága, ami annyit jelent, hogy egyetlen feltöltéssel 326 mérföldet képes megtenni, ami kilométerben 524.

Ford Mustang Mach-E CA Route 1

A Ford új modellje nagy felhajtást kap, az első elkészült járművek nemrégiben gördültek le a futószalagról. Ez az elektromos modell EPA szerinti 305 mérföld (490 kilométer) megtételére képes.

Hyundai Kona Electric

A Kona az egyike a két elektromos modellnek, amit a Hyunadi kínál a nagyérdeműnek. A 2020-ban egy frissített kinézetett kapott modell 258 mérföldet megy egyetlen feltöltéssel, ami nálunk Európában 415 kilométernek felel meg.

Porsche Taycan 4S

A Porsche elektromos sportautóját már tavaly elkezdték gyártani, el is adtak belőle 20 000 darabot. Ez a modell 227 mérföld (365 kilométer) megtételére képes egyetlen feltöltéssel.

Az év hátralevő részében még számos olyan modell megjelenésére számíthatunk, ami a hosszú hatótávolság szerelmeseinek fog kedvezni. Csak hogy szemezgessünk egy párat: Tesla Model S Plaid+ a maga 520 mérföldes EPA szerinti hatótávolságával, vagy az a Lucid Air Grand Touring, amivel egyetlen feltöltéssel 517 mérföldig juthatunk. Az alábbi táblázatban látható a 2021-es top 10-es lista a még megjelenésre váró modellekkel együtt:

 

Modell neve EPA hatótávolság (km) Megjelenés dátuma
Tesla Model S Plaid+ 837 2021 második fele
Lucid Air Grand Touring 832 2021 nyár
Lucid Air Dream Edition 809 2021 tavasz
Tesla Cybertruck Tri Motor 804 2021 második fele
Tesla Model S Long Range 663 2021 március
Lucid Air Touring 653 2021 második fele
Tesla Model S Plaid 627 2021 március
Tesla Model X Long Range 580 2021 árpilis
Tesla Model 3 Long Range 568 elérhető
Tesla Model X Plaid 561 2021 árpilis

 

Azért ezek között már megtalálhatók olyan modellek is, amelyek a 800 kilométert meghaladó távolsággal bírnak. Ha a töltő és gyorstöltő hálózatok megfelelő ütemben fejlődnek és válnak elérhetővé – mint ahogyan ez idehaza nem jellemző –, akkor egy személyi fuvarozó szempontjából is megfontolandóvá válhatnak. Addig pedig egyetlen cél lebeg mindegyikük szeme előtt: a pandémia túlélése, amelynek a legkegyetlenebb, harmadik hulláma még csak most kezdődik.

Cash/fotó: Google