Tartós, sűrű ködre kell számítani a héten

Szerdán késő délelőttig a köd jórészt megszűnik, az ország legnagyobb részén sok napsütés várható, de kisebb körzetekben – várhatóan az Alföld egyes részein, északkeleten – tartósabban felhős maradhat az ég, illetve párás maradhat a levegő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A tartós, sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos területeken 11 és 19 fok között várható, de a tartósabban borult, ködös tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Este a kezdeti többnyire derült égbolt alatt hajnalra ismét sokfelé lesz párás, ködös az idő, azonban a Dunántúlon jóval kisebb a ködképződés esélye. Ködben szitálás, esetleg ónos szitálás nem zárható ki. Általában gyenge marad a légmozgás. A hőmérséklet késő este 0 és +10, hajnalban -3 és +5 fok között alakul.

Csütörtökön az éjszaka képződő köd napközben a legtöbb helyen feloszlik, kisüt a nap, de főként északkeleten tartósabban is megmaradhat a köd. Néhol szitálás előfordulhat. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között várható, de a tartósabban ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet.

Pénteken az éjszaka képződő köd napközben a legtöbb helyen szintén feloszlik, kisüt a nap, de főként északkeleten tartósabban is megmaradhat a köd. Néhol szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között várható, de a tartósabban ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet.

Szombaton felhőátvonulások várhatók, eleinte több, majd kevesebb felhővel. Az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Elszórtan zápor, hegyekben egy-egy hózápor kialakulhat. Élénk, sokfelé erős lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a csúcshőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.

Vasárnap a változó felhőzet mellett nyugaton több, keleten kevesebb napsütés valószínű. Néhol zápor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul – olvasható az OMSZ előrejelzésében.

Forrás: OMSZ