Évente több mint 600 ember hal meg közlekedési balesetben

Két hét múlva minden negyedik és ötödik osztályosnak közlekedési vizsgát kell tenni. A cél, hogy a gyerekek tudatosabban és biztonságosabban tudjanak közlekedni – többek között erről beszélt Révész Máriusz kormánybiztos egy televíziós műsorban.

A biztonságos közlekedésről tanulnak a gyerekek az iskolákban – ennek részleteiről beszélt az ATV-ben Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Abelovszky Tamás, a Bringa Akadémia programvezetője.

Révész Máriusz elmondta: a kérdés kiemelten fontos, mert itthon évente 600-640 ember hal meg közlekedési balesetben, egymillió lakosra vetítve ez az arány 64. Az uniós átlag 49. Révész szerint ez azt jelenti, ha olyan kulturáltan tudnánk közlekedni, mint az Unióban, akkor évente 150 ember maradhatna életben.

Éppen ezért kell a tudatosabb közlekedést népszerűsíteni, erre pedig a gyerekek jelentik az egyik legalkalmasabb közönséget.

Abelovszky Tamás​ szerint a legfontosabb, ha egy negyedikes vagy ötödikes gyerek önállóan szeretne közlekedni, akkor ezt vagy gyalogosan, vagy kerékpárral teheti meg legkönnyebben. A szabályok is erre vonatkoznak, felkészülés nélkül ugyanis előfordulhat, hogy balesetetveszélyes helyzetbe keverednek a gyermekek.

Zebrán tavaly 750 gázolás történt, 24 halálos balesettel. Révész Máriusz szerint ebben a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és autósoknak is megvan a maga felelőssége.

A KRESZ alapján egy 12 éves gyerek kimehet a főútra biciklizni, de erősen kérdéses, hogy tud-e szabályosan közlekedni. Céljuk ezen is változtatni.

Végül Révész Máriusz azt is elárulta, a hosszabb távú cél, hogy gépjárművezetői-engedély megszerzésének alapfeltétele legyen ez az alapvető közlekedési vizsga megléte.

k.z.t./fotó: Bikemag.hu