Feltétel 25 év alatti saját vagy nevelt gyermek

Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. Taxisok között is lehet érdeklődő. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.

 

A tipikus élethelyzet a nagyszülők által örökbefogadott unokák után felvett otthonteremtési támogatás, de akár vér szerinti gyermekre is felvehető, ha még nem töltötte be a 25 évet és a nyugdíjas szülőknél lakik.

A nyugdíj mellett is szükséges munkát vállalni legalább a CSOK támogatás megigénylése előtt, hiszen a CSOK-nak feltétele a TB jogviszony. Ezt teljesítve azonos szabályok vonatkoznak a nyugdíjasokra az akár 10 millió forintos támogatás és 15 millió forintos kedvezményes CSOK hitel igénybevételéhez.

A támogatás korábban sem zárta ki, hogy 65 év felettiek felvehessék a CSOK-ot. Meglévő 25 év alatti gyermek esetében a házaspár mindkét tagja lehetett nyugdíjkorhatár feletti, előre tervezett gyermek esetében pedig csak az egyik félnek kellett 40 éven alulinak lenni. Eddig viszont csak azok az időskorúak vehették igénybe a CSOK támogatást és hitelt, akik teljes állásban dolgoztak, és nem vonultak nyugdíjba. Január 1-jétől viszont már a nyugdíj sem akadály, amennyiben a nyugdíjas dolgozik is a nyugdíjjáradék mellett. A munkához kapcsolódó személyi feltételek megegyeznek a nem nyugdíjas igénylőkre vonatkozó feltételekkel:

egy vagy két gyermek esetében 180 nap folyamatos TB jogviszonyról szükséges igazolást bemutatni, amiben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet;

három, vagy több gyermekre felvett CSOK-nál legalább két éves folyamatos TB igazolás kell, amiben szintén csak 30 nap megszakítás lehet.

A CSOK támogatás jogi szempontból tehát azok számára vált elérhetővé, akik a társadalombiztosítási törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytatnak a nyugdíj mellett. A keresőtevékenységre vonatkozó igazolást a munkáltató állíthatja ki, egyéni vállalkozók esetében hatóság vagy kamara által kiállított okiratra van szükség. Saját jogán vagy özvegyi nyugdíjban részesülő is igényelheti a kedvezményt, utóbbiak viszont csak akkor, ha betöltötték a nyugdíjkorhatárt és egyéni vagy társas vállalkozók. Mind a nyugdíjellátást, mind az özvegyi nyugdíjat okirattal kell igazolni.

A CSOK-ot felvevő nyugdíjas-pár mindkét tagjának tulajdont kell szereznie az ingatlanban. A támogatás mértéke és a megvásárolható lakás vagy ház nagysága itt is a gyerekszámtól függően változik. Egy gyermek esetében például 600 ezer forint támogatás vehető fel egy legalább 40 négyzetméteres lakásra vagy 70 négyzetméteres házra. Több gyermekre is felvehető a nyugdíjas CSOK, viszont egyik sem lehet 25 évnél idősebb, a szülőkkel azonos állandó lakcímmel kell rendelkezniük és nem állhatnak foglalkoztatásban. Megözvegyült nyugdíjas is felveheti a támogatást, de csak meglévő nevelt vagy saját gyermekre.

A lehetőség adott, ám a feltételeket érdemes kinek-kinek értelmezni, mielőtt belefog egy újabb nagy projektbe a jelenlegi viszonyok között.

k.z.t./fotó: Facebook