687 napos küldetés a Vörös bolygón

Magyar idő szerint csütörtökön 21 óra 57 perc körül sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance (Kitartás, állhatatosság) nevű eszköze. A minden eddiginél fejlettebb marsjáró nem sokkal később meg is küldte első felvételét a vörös bolygó felszínéről.

A Perseverance landolási folyamatának végén jelzést küldött vissza, amelyből biztossá vált, hogy az űreszköz rendben leszállt a bolygón. A sikert az űrkutatási hivatal szakemberei tapsolva ünnepelték a NASA központjában. A jelek egyébként kimondottan sokat utaznak: valamivel több, mint 11 percet kell várni, míg a Marsról a Földre jutnak.

A Perseverance az ötödik amerikai marsjáró; tavaly júliusban, a floridai Cape Canaveralből, egy Atlas-V hordozórakétával indították útjára, vagyis hét hónapnyi utazást követően érkezett meg a vörös bolygóra. Az események csütörtökön váltak izgalmassá, amikor a Perseverance-t szállító „kabin” a bolygó közelébe ért, majd a gondosan eltervezett fázisokat teljesítve belépett az atmoszférába, kinyitotta ernyőjét és leszállt. A valóságban mindez persze nem volt ilyen egyszerű, már csak azért sem, mert a robot mindent magától csinált. Ezeket a pillanatokat hívták a NASA emberei hét perc terrornak.

A Perseverance a Jezero-kráterben landolt, amelyet hosszas mérlegelés után, mintegy 28 lehetséges helyszín közül választottak ki a szakemberek. A területet az eddigi elméletek szerint év milliárdokkal korábban víz boríthatta, így akár a mikrobiális élet is kialakulhatott ott. A Perseverance elsősorban ezt vizsgálja majd az elkövetkező időszakban, és persze mintákat is gyűjt. A küldetése egy marsi év lesz, amely nagyjából 687 földi napnak felel meg.

Az új, terepjáró méretű marsjáró a földi körülmények közt több mint egy tonnát nyom, ám a Marson – a gravitációs különbségek miatt – megváltozik a súlya, könnyebbnek minősül. A Perseverance a NASA eddigi legfejlettebb eszköze, 23 kamerával és legalább három tucat mintatárolóval rendelkezik. Az űreszközön mikrofonok, továbbá időjárás-előrejelző egységek is helyet kaptak. Az energiát nem napelemek segítségével, hanem egy radioizotópos termoelektromos generátorból nyeri, amely óvatos becslések szerint akár 14 évig is képes működtetni. A guruló labor 152 méter/órás sebességgel hajtja magát hat, titánküllős kerekével. Fontos még, hogy a Perseverance-n egy kis helikopter is utazik: ez az Ingenuity, egyben az első eszköz, amelyet ember egy másik bolygón reptetni fog – olvasható a hvg.hu beszámolójában.

A Perseverance építése, kifejlesztése, technológiáinak működtetése több mint 2,4 milliárd dollárjába került a NASA-nak. A misszió első éve pedig nagyjából további 300 millió dollárt emészthet fel. A marsjáró nevét egyébként nem az űrkutatási hivatal találta ki, hanem egy hetedik osztályos fiú, Alexander Mather. A gyermek ötletét 28 ezer másik jelentkező ajánlása közül választották ki.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

 

Cash/fotó: NASA