A sógorok szigorítása az ingázókat is érinti

 Az elmúlt napokban sorra módosultak a határon történő átlépés szabályai, a regisztráció is. Hazánk nyugati részéről rengetegen ingáznak naponta Ausztriába. Nekik sem árt tudni, mire számítsanak. A változásokról az orf.at adott hírt.

Eddig a fuvarozók számára jelentett gondot a határátlépések szigorítása, gondoljunk csak az olasz-osztrák vagy a cseh-német határon kialakult több tíz kilométeres torlódásokra. Tesztelt boldog-boldogtalan, aki a napi munkáját szerette volna végezni. Most, illetve hó végétől a sógorok is újabb szabályokat vezettek illetve vezetnek be. A szabályozásban pontosították a külföldi tesztekre vonatkozó kritériumokat. A jövőben a külföldön kiállított tesztigazolások közül csak az antigén- vagy PCR-teszteket fogadják el, és ezek közül is csak azokat, amelyekhez német vagy angol nyelvű dokumentummal is rendelkeznek (vagy hiteles fordítást kell csatolni hozzá). Az okmánynak tartalmaznia kell a tesztelt személy kereszt- és vezetéknevét, születési idejét, a mintavétel időpontját (nap, hónap, év, óra, perc) és a teszt eredményét.

Az igazolásokon – ezeken felül – február 28-tól fel kell majd tüntetni a tesztet végző személy aláírását és a tesztelő intézmény pecsétjét vagy vonal- illetve QR-kódot is. A szabályok az újonnan kiadott igazolásokra vonatkoznak, a már kibocsátott tesztleletek változatlanul érvényesek.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB Burgenland) magyar nyelvű tanácsadó szolgálatánál lehet indulás előtt érdeklődni. Az ÖGB elérhetőségei (hétfő, kedd, csütörtök 8-16, péntek 8-12):

Telefon: 0043 2682 770 31063

E-mail: magyar@oegb.at

 

A módosításokkal változtak az orvosi igazolás valamint a beutazási nyilatkozat szövege is. Ez azokat érinti, akik a külföldi tesztállomáson formanyomtatványt töltetnek ki, és online regisztráció helyett papír alapon regisztrálnak. Az ÖGB tanácsadói mindenkinek az online regisztrációt ajánlják.

Újdonság, hogy az online regisztrációt legkorábban csak az első beutazás előtt 72 órával lehet megtenni – eddig ez az időablak 7 nap volt. Azoknak, akik február 19-én utaznak be Ausztriába, és regisztrációjuk 72 óránál régebbi, azoknak újra kell regisztrálniuk. A regisztráció érvényessége nem változott: a heti gyakorisággal ingázóknak legalább hetente egyszer kell regisztrálniuk, a ritkábban beutazóknak pedig minden beutazás előtt.

Az áru- és teherfuvarozásban résztvevőknek (például teherautó-sofőrök) a továbbiakban igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát, amennyiben nemzetközi fuvarozásban vesznek részt, tehát tovább utaznak Ausztriából. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellenőrzésnél esetleg kérhetik a fuvardokumentumokat, amelyek alapján a célország, célállomás egyértelműen igazolható.

Szintén igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát azoknak, akik átutazókként lépik át a határt – például repülőjeggyel vagy külföldi munkavállalási engedéllyel. Akik gyermeket visznek óvodába, iskolába, azok az eddigieknek megfelelően az iskola, óvoda igazolását tartsák maguknál – hívja fel a figyelmet az ÖGB magyar nyelvű tanácsadó szolgálata.

Cash/fotó: Facebook