Bill Gates könyvet írt a klímakatasztrófa elkerüléséről

A világ negyedik leggazdagabb embere könyvet írt arról, miként lehetne a 2050-re kitűzött karbonsemlegességet elérni. A mai nap megjelenő eszmefuttatása rámutat: kivitelezhető az üvegházhatású gázok éves kibocsátásának csökkentése és a klímakatasztrófa is sokkal kevesebb pénzből elkerülhető, semmint azt most vizionálják. A könyvbemutató adta az apropót, hogy a Forbes magazin beszélgessen a szerzővel legújabb művéről.

Bill Gates nevét hallva a legtöbb embernek a Microsoft jut eszébe, pedig napjainkra ez a hatalmas cégóriás mindössze egyetlen százalékát teszi ki 124 milliárd dollárra becsült vagyonának. Számos területen hallatja szavát, megosztja elképzeléseit szűkebb és tágabb körökkel. Vagyona jelentős részét fordítja jótékony akciókra, oktatásra, fiatal tehetségek támogatásra, kutatásra és fejlesztésére. A mai napon debütáló új a Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát: a meglévő megoldások és a szükséges áttörések című könyvben két számra hívja fel a figyelmet: 51 és 0. Az egyik azt mutatja, mennyi káros gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenységeknek köszönhetően, a másik pedig a cél, ami a milliárdos szerint elérhető. Sőt, szerinte ehhez még csak ezer milliárd dolláros büdzsére sincs szükséges. Tervét új könyvében fejti ki.

A könyv első számú célja, hogy világosan beazonosítsa, mely gazdasági szektorok azok, amelyek működéséből összeáll az évi 51 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátás.  Ahogy a könyvben található ábra is mutatja, ennek legnagyobb része, 31 százaléka a gyártásból, 27 az áramtermelésből és -továbbításból, 19 százaléka a mezőgazdaságból, 16 a közlekedésből, 7 százalék pedig a hűtés-fűtésből származik.

„Hiányzik egy aktuális, számszerű keretrendszer, ami alapfeltétel bárminemű probléma megoldásához” – indokolja Gates ennek fontosságát. Világszerte nyilván vannak eltérések, az Egyesült Államokban például a közlekedés a legnagyobb kibocsátó, „mi, amerikaiak túl sokat utazunk és repülünk”. Gates így is elérhetőnek látja 2050-re a zéró-kibocsátási célt, és azt fejtegeti, hogy a világon számos olyan gazdag ember van, akinek nagy ötletei vannak arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennie a többi embernek, vagy azt gondolják, a technológia majd mindent megold. 

Bevallja, neki is nagy házai vannak, magángéppel közlekedik, ugyanakkor ellentételezi az utóbbival járó szén-dioxid kibocsátását.

Könyvében ír arról is, hogy közel 2 milliárd dollárt fektetett olyan cégekbe, melyek a karbonsemlegesség elérésén dolgoznak, de befektetője olyan társaságoknak is, melyek növényalapú húsok előállításán dolgoznak. Gates társalapítója, a hagyományos atomerőműveknél kisebb és rugalmasabb egységeket fejlesztő Terrapowernek is. Gates a következő 5 évben újabb 2 milliárdot áldozna hasonló projektekbe.

 

A klímaváltozás lassítása és az ezzel járó  kibocsátáscsökkentés nem olcsó és nem is egyszerű mulatság. Gates már korábban javaslatot tett például zöld prémium bevezetésére, valamint arra is, hogy az Egyesült Államokban a jelenlegi, éves 7 milliárd dollár helyett legalább annak ötszörösét kellene energetikai innovációra költeni az amerikai kormánynak.

A jelenleg a szél- és napenergiához kapcsolódó adókedvezményeket át kellene pozícionálni olyan fejlődő ágazatokba, mint például az energiatárolás vagy az alternatív acélfeldolgozási rendszerek. Az erre szánt központi források megduplázása vagy megtriplázása már „monumentális hozzájárulást” jelentene a Biden-kormánytól a klímaváltozás elleni harchoz.

Legyen azonban szó bármilyen technológiai innovációról, annak a fejlődő országok számára is elérhetőnek kell lenniük, mert az Egyesült Államok csupán a világ kibocsátásának 14 százalékáért felelős, ha el is éri a zéró-kibocsátási célt, nem oldódnak meg a globális problémák.

Az amerikai bemutatót követően – talán még az idén – elkészül a magyar nyelvű kiadás is, így azok olvashatják Bill Gates vízióit, akik érdeklődnek a téma vagy szerzője iránt, de nincs lehetőségük eredeti nyelven elmélyülni benne.

Cash/fotó: Facebook