Elektromos járőrautók az olasz nemzeti parkokban

Az olasz csendőrség számára is mind fontosabb probléma a környezetszennyezés, ezért igyekeznek a járműveik beszerzéseinél is a karbonsemlegesség irányába lépni. Legutóbb a környezetvédelmi minisztérium támogatásával 52 darab akkumulátoros-elektromos Nissan Leaf autót vásároltak, amelyekkel a nemzeti parkokban és a környezetvédelmi területeken fognak járőrözni az egyenruhások.

Az ember azt gondolná, a rendvédelmi szervek azok, amelyeket legkevésbé érdekli a környezetvédelem, gépjárműveik károsanyag kibocsátása. Ezzel szemben a külföldi hírek rendre arról tudósítanak, mennyire környezettudatosak az egyenruhások a különféle speciális járművek beszerzésekor is.

Legutóbb az olasz Carabienieri egységek bővítették gépjármű parkjukat 52 darab, akkumulátoros-elektromos autóval. A legkorszerűbb Nissan Leafeket a nemzeti parkokban illetve a környezetvédelmi területen használják majd a csendőrök.

A tudósítás arról nem számol be, hogy a járőrautók a 40 vagy a 62 kW teljesítményű akkumulátorral szerelt változatok. A szerényebb hajtóerőt képviselő modell is 147 lóerős és egyetlen feltöltéssel akár 270 kilométer megtételére képes. A nagytestvér viszonyt 214 LE és 385 kilométert is kibír az újratöltésig. A gépjármű hagyományos töltővel, akár az otthoni garázsban is új erőre kaphat, nyilván a csendőrségnél erre kialakított töltőpontok lesznek, de gyorstöltéssel is életre hívhatók.

Az ötüléses, ízléses belsőtérrel rendelkező autó 435 literes csomagterével válik igazán teljessé.

Ha a pandémia lecseng, és újra szabadon utazhatunk külföldre, ne lepődjünk meg, ha Olaszországban hangtalanul suhan el mellettünk egy-egy csendőr a Nissannal, még akkor is, ha éppen nem valamelyik nemzeti parkban sétálunk.

 

Cash/fotó: Nissan/Carabieneri