Délutánig kétszázhúsz helyen avatkoztak be a tűzoltók

A téliesre fordult időjárás miatt szerda éjféltől csütörtök kora délutánig kétszázhúsz helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra, három északi és észak-keleti megyében mintegy 7500 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

MTI Fotó: Komka Péter

Mukics Dániel elmondta: a tűzoltóknak a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, mert sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 2500, Nógrád megyében hozzávetőleg 4000 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás – ismertette. Kiemelte: folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és a szolgáltatók szakemberei az áramszolgáltatás helyreállításán.

Az erős szél több középületben is kárt tett: Tiszabercelen egy iskola tetejére dőlt fa, Várpalotán, egy kollégium tetején a napelemeket, Pécsen egy egyetemi kollégium tetején, több négyzetméteren a cserepeket, ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen egy üzletház tetejét 15 méter hosszan bontotta meg a szél. Sárváron egy gimnázium tetőszerkezete sérült meg, Csóron a református templom tetejét bontotta meg az erős szél – sorolta Mukics Dániel.

 

Hozzátette, hogy számos, közlekedési baleset miatti műszaki mentéshez is riasztották a tűzoltókat: személyautók, kamionok ütköztek össze, fordultak keresztbe az úton és csúsztak árokba.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az OKF arra kéri az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Ha valahol – például ónos eső miatt – narancsszínű riasztás van érvényben, aki teheti, inkább ne induljon útnak – javasolta. Akik mégis útnak indulnak, azoknak érdemes a szokásosnál több üzemanyagot tankolniuk, a mobiltelefont teljesen feltölteniük, inni- és ennivalót is csomagolniuk.

Ha valaki bajbajutott autóst, járókelőt lát, értesítse a 112-es segélyhívót – kérte Mukics Dániel.

Forrás: MTI