Figyelmeztetés kilenc megyére

 A Normafa és a János-hegy térségében az ónos eső, majd a havazás következtében képződött vastag jégréteg miatt erdőlátogatási tilalmat rendelt el és lezárta a Normafát és parkolóját a XII. kerületi önkormányzat. Miközben 850 géppel tisztítja az utakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A fővárosi Normafán kedd este az ónos eső után havazás kezdődött, a magasabban fekvő részeken az ágakra mintegy 1 centiméter vastag jégréteg rakódott. Egy-egy nagyobb ág leszakadt, az Erzsébet-kilátóhoz vezető útra fa is dőlt. Ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így az ott-tartózkodás rendkívül veszélyessé vált. A János-hegy környékén a legveszélyesebb a helyzet.

A gyalogos és kerékpárutakat belépési tilalmat jelző szalagokkal zárják le – közölte az önkormányzat, amely mindenkitől azt kéri: saját biztonságuk érdekében a korlátozás feloldásáig ne látogassák a Normafát.

Országszerte 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval folyamatosan, ütemezetten végzi majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.; 3300 dolgozójuk a következő napokban is 12 órás váltott műszakban, 24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

Közleményük felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések alapján a markáns lehűléssel együtt főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben a havazás mellett szerdán és csütörtökön ónos eső is várható. A közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell – főként a Dunántúlon, ahol akár 70-80 kilométer/órás szél is lehetséges. A viharos szél az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felázott talajból fákat is kifordíthat. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják – hívja fel a veszélyhelyzetekre a figyelmet a zrt.

A közútkezelő a téli üzemeltetési munkákat a meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

A markáns lehűlés miatt péntektől-vasárnapig várhatóan a síkosság-mentesítési munkákon lesz a hangsúly, ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek és az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak majd.

Ezzel együtt a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy – a téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt – mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső veszélye miatt szerdára is elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére – olvasható az OMSZ közleményében.

k.z.t./fotó:Wikipédia