Nem csak a pénztárgép!

A taxis kollégák hosszú évek során ahhoz szoktak hozzá, hogy bevételüket egyszerűen ki tudják gyűjteni. Eleinte évekig a taxaméterből, néhány éve pedig az online pénztárgépből, hiszen „abban minden benne van”.

2020 júliusa óta ez nincs így. Miután ettől a dátumtól a számlás fuvarokat már nem kellett beütni a pénztárgépbe – hiszen az más csatornákon eljutott a NAV-hoz – az online pénztárgép már az éves bevételnek csak egy részét tartalmazza. 2020-tól egy taxis bevétele az alábbi három összetevőből áll:

  • Online pénztárgépbe beütött összegek
  • Kiadott és feltöltött számlák összege
  • Taxitársaság által a taxis nevében kiadott számlák összege

Néhányan még mindig azt a gyakorlatot követik, hogy minden bevételüket beütik a pénztárgépbe, arra gondolva, hogy így egyszerűbb lesz az éves elszámolás. Aztán persze ezt az éves összeget írják a bevallásra is. Ne tegyük ezt! Az adóhatóság nem tudja, hogy minden bevételünk benne van a pénztárgépben! Ő azt látja, hogy beérkezik a rendszerére a pénztárgép adata, és egy másik úton az online számlák beküldött adata. E kettőnek az összegét vélelmezi a taxis vállalkozó bevételének.

2021-től a rendszer még pontosabbá válik. Január elseje óta már nem csak az adószámos utasoknak, hanem a magánszemélyeknek és külföldieknek kiadott számlákat is be kell küldeni az online felületen (vagy eleve olyan számlázóprogramot használni, ami ezt megteszi). Ettől kezdve aztán az adóhatóság forintra pontosan tudni fogja az éves bevételünk összegét, és természetesen ugyanezt az összeget várja el az adóbevalláson is. Ha egyáltalán ezek után szükség lesz még adóbevallásra…

oli