A társadalombiztosítás rendszerében a biztosítottak különböző ellátásokat,például táppénzt, öregségi nyugdíjat, orvosi ellátást kaphatnak.

Ha egy belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult e szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a jogosultság megszűnését követő naptól kell fizetni a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony első napjáig.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének ideje alatt szünetel a biztosítás, ezért ha a vállalkozó más jogviszonyában nem biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Annak is ilyen kötelezettsége van, aki vállalkozását befejezte, alkalmazottként nem helyezkedett el, és még nem nyugdíjas.

 Az alkalmi munkavállaló a vonatkozó törvény alapján nem minősül biztosítottnak. Ha tehát az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

2020. július 1-jétől a NAV automatikusan írja elő az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. (tapasztalataink szerint ebben még vannak hiányosságok) A magánszemélynek tehát a járulékfizetést fő szabály szerint nem kell bejelentenie a NAV-hoz.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell megfizetni.

A járulék mértéke:

  • havonta 8 000 forint,
  • törthónapban napi 270 forint.

A 2020. júliusra vonatkozó, és az azt követően esedékes járulékot a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú költségvetési számlára kell befizetni.

Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni!

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-jét követő időszakra keletkezett hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ez esetenként igen sokba kerülhet!

A befizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot a NAV az adószámlán tartja nyilván. Az adószámlát az ügyfélkapun keresztül az eBEV Portálon lehet lekérdezni.

Az oldal tetején található menüsorból a „Szolgáltatások” / „Adószámla és pótlékadatok” / ”Adószámla” rovatra, majd az „Új lekérdezés” és „Lekérdezés indítása” lehetőségre kell kattintani.

A lekérdezés eredményeként az adószámla egy pdf fájlban tekinthető meg – az „Elkészült eredmények!” üzenetre való kattintást követően –, ami tartalmazza az éppen aktuális egyenleget. A dátum változtatásával a korábbi előírások és befizetések is lekérdezhetők.

                                                                                                                                   oli